10/26/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Изплуват още страшни истини за дипломатите на Хитлер

ДПА

Ернст фон Вайцзекер, бащата на бъдещия президент на Германия, като подсъдим на Нюрнбертския процес

Франц Редемахер, германски дипломат от времето на Втората световна война, не крие какво е извършил в Белград, при завръщането си в Берлин през 1943 г. Той внася протокол за разходите в счетоводния отдел. В полето, в което държавните служители вписват основанието за всеки разход, той попълва с ясен почерк: “Ликвидация на евреи”.

Документът е цитиран в книга, която ще бъде публикувана тази седмица и която описва подробно ролята на германското външно министерство в Холокоста. Действията на Редемахер в чужбина като директор по еврейските въпроси не са останали скрити от регистрите. Цялото министерство е знаело.

Това е само един документ от множеството бумаги, открити в архива на външното министерство от международен екип историци, чиято задача е да хвърлят светлина върху истината за министерството при Третия Райх. Йошка Фишер, лидерът на Зелените, назначи екипа през 2005 г., докато беше външен министър.

На близо 900 страници книгата развенчава мита, че министерството е представлявало убежище за свестни хора, презирали нацистите. В действителност то е било ефективен бюрократичен апарат, в който мнозина от работещите били фанатични нацисти, а останалите следвали без особен проблем нацистката линия.

Възраженията срещу нацистката политика или протакането и възпрепятстването на нацистките решения били изключително рядко явление. Екарт Конце, професор по история от Марбургския университет и ръководител на екипа от историци, прави недвусмислено заключение. “Външното министерство е било престъпна организация”, заяви той пред “Франкфуртер алгемайне цайтунг” в неделя. “Външното министерство е участвало активно във всяка операция за преследване, отнемане на правата, прогонване и унищожаване на евреите още от самото начало”, казва Конце за вестника.

Над 6000 германци са работили в дипломатическия корпус при нацисткия режим и огромното мнозинство от тях са подпомагали Холокоста. Герхарт Файне, съветник в посолството в Унгария, който тайно спасил много евреи от депортиране към лагерите на смъртта, е едно от малкото изключения.

Лидерите на нацистка Германия се срещат на тайна конференция в берлинското предградие Ванзее през 1942 г.и вземат решение да избият всички евреи в Европа, като наричат това “крайно решение” на еврейския въпрос - нацистки евфемизъм, прикриващ реалните им намерения. Твърди се, че всички копия от протоколите на конференцията по-късно са изчезнали, с изключение на това в архива на външното министерство.

Според други документи, разкрити от историците, през 1938 г. обучаващите се дипломати били отвеждани редовно в алпийската резиденция на Адолф Хитлер в Оберзалцберг, за да се срещнат с фюрера и освен това били развеждани из концентрационния лагер Дахау, близо до Мюнхен.

Според преброяване от общо 706 висши държавни служители, работили на щат във външното министерство през 1943 г., най-малко 573 са били членове на нацистката партия, която допускала на дипломатическа служба само отдадени фашисти. Книгата разкрива ключовата роля, която министерството изиграва в лишаването от гражданство на германците в чужбина, които говорели против Хитлер.

Когато Томас Ман, носител на Нобелова награда за литература, е обявен за негерманец през 1936 г. с препоръка в писмо от Ернст фон Вайцзекер - германски пратеник в Швейцария, който впоследствие става държавен секретар в министерството. Вайцзeкер, чийто син Рихард по-късно ще бъде президент на демократична Германия от 1984 до 1994 г., е осъден за военни престъпления през 1949 г.

Повечето дипломати обаче се спасяват от съдебно преследване. Много от тях продължават да работят за министерството след края на Втората световна война през 1945 г., въпреки връзките им с нацизма. Не е изненадващо, че по-късно министерството твърди в публикациите си, че висшите чиновници в него са били тайно настроени против Хитлер и никога не са бил истински нацисти.

Историците са установили, че след войната министерството не само подвежда обществеността, но и активно защитава нацистки военнопрестъпници, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване