10/27/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Двама българи, 100 дни в Китай - една изпълнена мечта

Колко пъти ви се случи да доведете мечтите си докрай? Колко пъти пожелахте, осъществихте и документирахте за вековете своя мисъл, план? Успяхте ли да споделите с други хора така, че да ги направите съпричастни?

Когато за пръв път имах удоволствието да прочета книгата на Румяна Николова и Николай Генов “100 дни в Китай. Едно пътуване в Поднебесната империя” (ИК “Хермес”), направо не можех да повярвам до каква степен хора, които не са китаисти, са успели да напипат точните компоненти, които дават опорни точки и подход към китайската култура. От собствен опит знам, че подобни познания се избистрят в обща картина след поне десет години задълбочени занимания с китайски език, литература, история, философия, култура и география. И все пак, ето че пред мен бе мечтаната книга, която аз се гласях един ден да напиша. Увлекателна, с жив език, с ярки картини от действителността, подплатена с множество любопитни факти и собствен поглед към китайския народ и пъстрата общност на малцинствата (в книгата ще се запознаете с цели единайсет от тях).

В България все още твърде малко се знае за чудесната страна Китай. По традиция обаче сме склонни да коментираме и осъждаме дочути от пресата полуистини и доукрасени истории. Точно затова тази книга се явява безценен гид в един далечен от нас свят. От една страна, читателят ще бъде пространно въвлечен в културните реалии на хората, които доскоро познавахме само от нискокачествените стоки в Илиянци, от друга – ще проследи една моментна снимка от живота и нравите в тази твърде динамично развиваща се страна.

Дворецът на висшата хармония в Забранения град. Снимка: Николай Генов

Кои са авторите?

Мнозина вече ги познават от книгите им „Никой не си тръгва от Индия завинаги”, „Книга за България” и „Свещени места по света от Юкатан до Хималая”, издания на ИК „Хермес”, от филмите им „Безсмъртната вяра” и „Традиция на пет хилядолетия” от телевизионния сериал „Чудесата на Индия”, от фотоизложбите и стотиците им публикации в медиите.

Румяна Николова е филолог по образование с над 30-годишен професионален стаж като журналист. Работила е по теми на културата и изкуствата, архитектурата, екологията и туризма във вестниците „Вечерни новини”, „КЕШ”, „168 часа”, списание „Идеален дом DECOR” и казва, че отдавна е спряла да брои и събира публикациите си. Николай Генов над четиридесет години обикаля интересни и труднодостъпни места в България и по света, за да снима и пише. Работил е в няколко списания, фотографски агенции и вестници. Сега е фотограф и журналист на свободна практика. Присъдено му е званието „Фотограф-художник” и е автор на 10 фотоизложби, както и на снимките в няколко албума на историческа тематика. Двамата имат колекции от различни отличия за работата си.

Признават, че са неизлечимо пристрастени към пътуването и са убедени, че на път човек живее най-пълноценно, гледа най-широко и мисли най-дълбоко. Не приемат на сериозно обаче определението „професионални пътешественици”, коeто някои вече са им дали. Казват, че не са нито най-големите пътешественици, нито най-талантливите пишещи и снимащи, но са добра комбинация от трите. Скитали са в няколко десетки страни на четири континента и твърдят, че винаги са или на път, или в подготовка за път. Казват, че две очи виждат добре, а четири - още по-добре. А най-пълнокръвна е картината, като добавят към четирите още две – на фотокамерите си.

Статуя на Конфуций в неговия храм в Пекин. Снимка: Николай Генов

Никое представяне обаче не може да предаде умението на двамата автори заедно да посеят знания, красота и любопитство. От ...

Публикувана на 10/27/10 21:45 http://e-vestnik.bg/10284/100-dni-v-kitay-edna-izpalnena-mechta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване