10/27/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Пенсиите в Европа: неизбежен урок по френски?

РИА Новости

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Президентът Никола Саркози спечели “пенсионната битка” със синдикатите, но сега вече надали ще получи повторно Голямата президентска купа, която ще се разиграва на изборите през 2012 г. Това е май класически пример как можеш да спечелиш една битка, но да изгубиш войната.

Тази седмица Франция застана на финалната права от “пенсионните схватки”: на 22 октомври Сенатът одобри пенсионната реформа на Саркози и законопроектът бе поет от съгласителна комисия в парламента. Окончателното гласуване предстои във вторник или в сряда, на 27 октомври. Тогава ще влязат в сила и промените в пенсионния кодекс: излизане в пенсия на 62 вместо на 60 години, а пълна пенсия чак на 67 вместо на 65. Както за mesdames, така и за messieurs.

Профсъюзите впрочем обещават още два горещи Дни за действия - на 26 октомври и на 6 ноември, изобщо независимо от всичко “банкетът да продължи”. Едва ли обаче ще срещнат разбиране сред повечето хора: проточат ли се твърде много, протестите обикновено дават обратен резултат. А сегашните бездруго вече са стигнали “критичната маса”, отвъд която ще започнат да отблъскват общественото мнение. Аксиома.

Като знаем характера на “Сарко”, неговото хиперчестолюбие и натрупания опит, пък и елементарните всъщност закони на политиката (основен член от тоя кодекс е да не отстъпваш пред натиска на улицата и тълпата), трудно бихме могли да чакаме обратното. Действията му гарантирано ще имат страничен ефект, но това е вече въпрос на собственото му политическо здраве: каквото си е надробил, това ще сърба на изборите след две години. То си е частен вътрешнофренски проблем. За разлика от пенсиите и Европа като такива.

Дължим на Саркози и французите благодарност, задето ни отвориха очите за един процес, започнал преди години вече в Стария свят: с нарастващи темпове се чертаят границите на Държавата на всеобщото благоденствие - т. нар. социална държава. Тя няма да рухне, но териториите й се свиват в сравнение със 70-те и 80-те години от миналия век. Естествено става дума за целия комплекс от многообразни преференции и социални плащания (от помощи за безработни до безплатно образование, медицинско обслужване и т. н.). Правото да получаваш законна, заработена пенсия в ясно установен срок далеч не е последната съставка от подобна социална държава.

От гледището на добре подготвен счетоводител, Саркози всъщност не е направил нищо твърде революционно. До крайния пункт, където се раздават “социалните преференции” във Франция, отдавна вече стигат прекалено много страдалци - това се знаеше в общи линии много преди Никола Саркози. Според статистиката, дефицитът на френския държавен пенсионен фонд в момента е 32 милиарда евро - 1,7 на сто от целия БВП. Без да има промени, до 2020 г. той можеше да нарасне двойно, на 3 процента от БВП.

Никое правителство не би издържало подобно нещо. Трябваше кабинетът или да пренареди релсите към пенсионния “раздавателен пункт”, или да намали пътникопотока. Второто бе невъзможно, тъй че се наложи да избере първия вариант.
И въпросът не опира до стореното от Саркози, а до начина, по който го извърши.
Дори без формални консултации със синдикатите. С което си спечели пенсионни бунтове и неизличимо тъмно петно върху собствената си репутация - прочу се като човек, спрял социални плащания. Това надали ще бъде забравено. Ето първата поука от френската “пенсионна трагедия” и за Франция, и за цялата останала Европа. А “пенсионните неприятности” със сигурност ще пристигнат и там.

Включително в Русия, между другото. От едни “звукови писти” у нас се чува, че няма никакви планове за вдигане на пенсионната възраст, а от други се пее, че все пак ще е наложително. Същият този Саркози впрочем уверяваше през пролетта на 2007 г., преди да бъде избран: “Правото ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване