10/28/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Китай и морската пехота като символ на дружбата

РИА Новости

Китайски морски пехотинци заминават за учението “Синя атака 2010″. Снимка: официален сайт

Първият в историята десант на китайски морски пехотинци по тайландското крайбрежие изобщо нямаше да е събитие - ако не бяха промените в световната политика, предизвикали стоварването им край пристанище Сатахип.

Имам предвид промените, свързани с предстоящото посещение на руския президент Дмитрий Медведев тази седмица в споменатия регион. Не в самия Тайланд, а в съседен Виетнам - в Ханой, където след дълго прекъсване е насрочена среща на върха Русия-АСЕАН.

Тайланд също е член на АСЕАН наред с още девет държави от Югоизточна Азия (ЮИА). И сериите от срещи на високо равнище, организирани всяка година в една от местните столици, винаги стават повод за разсъждения коя от великите сили в момента има повече мощ и значение в тази част от света.

Част от света, която съвсем не е маловажна, при все че всяка от десетте държави в ЮИА е малка сама по себе си. Стига да споменем, че през Малакския проток минават близо 66 на сто от целия световен превоз на петрол - тоест 15 пъти повече, отколкото през Панамския, и тройно повече, отколкото през Суецкия канал. И то говорим само за петрола.

Изобщо тъкмо АСЕАН отдавна вече играе ролята на един вид фуния, епицентър на световната политика в нейния най-важен регион, Тихоокеанския, а впрочем и в съседна Южна Азия, включваща Индия.

И какво толкова представлява на този фон един батальон от китайската морска пехота? Нещо повече, ако научим, че морският десант не е осъществен точно на 26 октомври, че е бил отложен, това няма да изненада никого в Тайланд (днес Синхуа съобщи, че учението се открива официално в четвъртък - б. р.). Защото из страната са плъзнали тайфунни дъждове (макар и не в Сатахип) и столицата Банкок ще бъде наводнена всеки момент. Кой ще ти гледа има ли някъде морски пехотинци, освен ако почнат да спасяват хората от придошлите води.

Учението носи името “Синя атака 2010″ (”Blue Strike 2010″ - б. р.) - общи маневри на въоръжени сили от Тайланд и Китай, които се очаква да траят до 14 ноември. Китайски аналитици с удоволствие припомнят, че редовните американско-тайландски маневри “Кобра голд” навремето също бяха започнали от един батальон, обаче . . .

При всяко положение, “Кобра голд” и другите американски акции в ЮИА през 70-те и следващите години бяха насочени срещу Виетнам, Китай и другия там комунизъм. Сега комунизмът е в миналото, а китайците и тайландците отработват взаимодействие - естествено, в борбата срещу тероризма. Покрай това разменят опит и “се учат един от друг”, та да се изправят съвместно срещу всякакви нови предизвикателства и заплахи.

Маневрите изглеждат интересно на фона на историята, развила се между Китай, САЩ и страните от АСЕАН в споменатия вече Ханой през юли, на асеанския форум по сигурността. Вече съм писал, че според американски източници държавният секретар Хилари Клинтън заявила в Ханой, че е необходимо да се държат отворени морските пътища в региона. Което хич не харесало на китайците - стигнало се дотам, че колегата на Клинтън Ян Цзечъ, разгневен, се втурнал вън от залата.

Запиташ ли участниците във форума, получаваш любопитни отговори: те не помнят да е имало скандал, никой не бил избухвал. Меко казано, става дума за информационно митотворчество. При все това обратът на американската политика в Азия - и в целия свят - започва тъкмо от тази точка. Поне така изглеждат нещата според аналитиците от САЩ.

Те заявяват, че след дълги колебания дипломацията на Обама се е отказала от опитите да формира “свят на две свръхсили” - САЩ и Китай; че днес тя, напротив, “възпира” Китай по всички фронтове. И особено в ЮИА, където Китай ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване