10/31/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Откога датира “Проектът Първанов”?

Иво Инджев

Интересно откровение, което маркира откога във времето назад стартира политическият проект на президента Георги Първанов, направи пред Дарик радио един от приближените до заверата проф. Кръстьо Петков. Впрочем: на Първанов ли е този проект или той е проектът на онези, които са проектирали самия Първанов отдавна?

С уговорката, че е запознат със замисъла („аз съм водил дълги разговори с президента“), макар да не бил сигурен как ще се казва проектът, проф. Петков, съзнателно или не, издаде „четата“ , като разбули тайната за давността. Той заяви, че Първанов е хвърлил “повече от една година усилия, за да може да обедини хора, които да разработят алтернатива. Алтернатива в момента, ако говорим, има само една – тя не е политическа, тя не е конституционна или някаква друга, това е икономическа алтернатива.”

Интересното в неговите „показания“ е не само свидетелството за замисъла назад във времето (уж все не беше вярно, а се оказва, че цяла година са продължавали изкопните работи под неговия градеж), но и в твърдението за неговия основен акцент: „ИКОНОМИЧЕСКАТА АЛТЕРНАТИВА“.

Именно това е най-важният аспект от представлението на фокусника Първанов, който обича да отклонява вниманието с канцеласки приказки за „социалното“, „гражданското“ и т.н., но всъщност рие подмолно и под благовидни предлози си плете паяжината на лобист с поглед към потенциално нерадостното бъдеще на евентуално отритнат политик.

Паралелно с разкритието на професор Петков от чужбина долетя и друга, също толкова „невинна“ на пръв поглед новина. „България ще внася от Азербайджан природен газ, използвайки технология, която няма аналог в света, заяви Васил Калинов, българският посланик в Баку, за азербайджанското електронно издание News.az. В края на юни българският президент Георги Първанов посети Азербайджан, припомня изданието. Това бе работно посещение, насочено към ускоряване на практическите дейности по изпълнение на документите, които Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) и българската газова компания Булгаргаз подписаха през 2009 година.

Посещението бе свързано и с намерението на президентите на двете страни да се създаде морски терминал за транспорт на газ в грузинското пристанище Кулеви, посочва Калинов. По този проект вече действат работни групи и според посланика окончателният документ за определяне на графика за строителството на съоръженията скоро ще бъде завършен.” (БТА)

Доколко България и Азербайджан са в състояние да смаят света с невиждан собствен технологичен пробив, предстои да видим. Но за паметливите е видно друго: Първанов, който се бори за титлата „енергетик №1“ (подобно на Доган като хидроенергетик), отдавна подхвърля в публичното пространство загадъчни общания за предстоящи успехи в транспортирането на азербайджански газ, за които ще трябва да му благодарим лично. И „най-случайно“ в разгара на шумотевицата около прохождането на политическия „Проект Първанов“, от Азербайджан рапортува посланик Калинов.

Това е същият някогашен секретар на БСП Васил Калинов, изобличен от съпартиеца му Илия Божинов, че му е предал мафиотско по своята същност послание от партийния лидер Първанов да не пречи на Алексей Петров да овладее таксиметрова фирма в София. Калинов, според Божинов (пред Нова телевизия), му казал следното: „Илия, не се занимавай с тази работа. Другарят Първанов, той тогава още не беше президент, а беше ръководител на БСП, е обещал да го подкрепяме и не трябва ние да се замесваме в тази работа“.

В края на август тази година проговорилият Илия Божинов се оказа отровен и почина внезапно в разцвета на силите си. Калинов обаче е жив и здрав и дава „рамо“ на предполагаемо успешен проект за българската енергетика (макар и със споменатия по-горе доста фантастичен анонс), от който се очаква Първанов да извлече политически дивиденти. Това се случва, повтарям, във вихъра на спекулациите около стартирането на „Проекта Първанов“.

Понеже професор Петков провокира към размисъл за икономическата канава на президентския политически проект, ще ...

Публикувана на 10/31/10 21:45 http://e-vestnik.bg/10315/otkoga-datira-proektat-parvanov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване