10/31/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Сатира в Русия? Само в Интернет

Франс прес

Владимир Путин. Карикатура: Игор Смирнов

Политическата карикатура почти изчезна от руските вестници и за да види премиера Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев, направени за смях с няколко щриха, човек трябва да се обърне към интернет. Виктор Богорад, известен карикатурист от Санкт Петербург, публикува творбите си в независимия икономически всекидневник “Ведомости” (фокусиран главно върху икономически теми) и във вестник “Москоу таймс”, който е адресиран към руснаците, напусналите родината си - електорат без влияние върху политическия живот.

“Политическата карикатура не съществува там, където няма политическа борба и там, където повечето от вестниците са зависими от властта”, обяснява 61-годишният художник, чиито карикатури по съветско време се разпространявали нелегално. “Всичко, свързано с политическата сатира, трябва да се търси в интернет, който за момента остава пространство на свободата”, продължава Виктор Богорад. Стана невъзможно да се надсмееш дори на регионалните ръководители, казва той. “Кога за последен път сте виждали карикатура на губернатора (на Санкт Петербург Валентина Матвиенко)? В местният печат това е просто невъзможно, уверява ни художникът.

Така че политическите новости и действията на най-могъщия човек в страната Владимир Путин и наследника му в Кремъл Дмитрий Медведев карикатуристите коментират на сайтове като umorist.ru, kremlingremlin.ru или caricatura.ru. Една от рисунките, публикувани в kremlingremlin.ru, показва премиера с вратовръзка в цветовете на съветското знаме да движи марионетка с физиономията на Медведев. Пак в този дух, художникът Владимир Молчанов представя Владимир Путин, застанал пред огледало, от което го гледа настоящият руски президент.

Според много анализатори премиерът продължава да държи юздите на властта, въпреки че напусна президентския пост през 2008 г., тъй като конституцията му забранява да се кандидатира за трети мандат. Макар тази художествена форма да продължава да съществува, тя стана нещо тайно, дори нелегално, казва Виктор Шендерович, създал през 90-те години кукленото политическо шоу “Кукли”, свалено от екрана на телевизия Ен Ти Ви (NTV) през 2004 г., когато приключваше връщането на медиите в ръцете на властта. “Сатирата в Русия мина в нелегалност. Съществуването й е невъзможно при авторитарния режим на Владимир Путин, отбелязва Шендерович.

В този контекст да откриеш на изложба в Санкт Петербург, посветена на “политическата карикатура вчера и днес” в Русия и САЩ, рисунка, осмиваща руската власт е направо невъзможна мисия. Единствената рисунка, на която присъства Путин, е от 2001 г. В пародия на съветски пропаганден плакат днешният премиер е облечен в червеноармейска униформа и призовава руснаците да се запишат доброволци, за да се сражават с тероризма.

“За съжаление вече не виждаме политически карикатури във вестниците… Това е жалко, но отношението на властта към сатирата отразява равнището на демокрацията в страната”, казва със съжаление Евгений Артьомов, директор на санктпетербургския музей за политическа история, където е уредена изложбата. “Официално в Русия има политическа сатира, но тя може да се види на определени места като музеите”, отбелязва на свой ред Василий Сергеевич, посетител на изложбата.

По БТА

Публикувана на 10/31/10 21:40 http://e-vestnik.bg/10310/satira-v-rusiya-samo-v-internet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване