11/01/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо в Зимбабве режат роговете на носорозите

Франс прес

Носорог. Снимка: итснейчър

Пръскайки искри, електрическият трион се забива в рога на женския носорог, който малко по-късно тръгва към храстите в зимбабвийския парк Чипинге - обезобразяването на женската намалява риска да бъде убита от бракониери. “Бракониерството е въпрос на преценка - какво се печели и какъв е рискът. Като рогът е махнат, бракониерите вече нямат мотивация”, обясни Раул Дьо Тоа от местната асоциация Лоувелд Райно Тръст.

Роговете на носорозите са изградени от най-обикновен кератин. В Азия обаче те са на цената на златото - заради предполагаемите им свойства на афродизиак, или се използват за украса. През последните години възникнаха модерно оборудвани международни бракониерски мрежи, които са на път да унищожат популациите в южната част на Африка. Заради бруталността им Зимбабве, където днес има не повече от 700 черни и бели носорози срещу 3000 в началото на 80-те години, реши да вземе сериозни мерки и да лиши големите си бозайници от роговете им.

В Чипинге Лоуфелд Райно Тръст винаги действа по един и същ начин. В продължение на няколко дни ловци от парка проследяват следите на носорозите. След като ги открият, ветеринари се спускат с хеликоптер и изстрелват в животното силно приспивателно. След това влиза в действие екип от резачи, който отрязва двата рога, дава успокоително на носорога и бързо напуска мястото, за да избегне гнева на животното. Процедурата не причинява болка на животното, но е скъпа, трудна за организиране и крие рискове, имайки предвид опасния нрав на носорозите.

По-неприятното е, че не е 100 процента ефективна. Подобно на ноктите, роговете израстват отново и някои бракониери са готови да убиват и за два сантиметра от ценното украшение, купувано за близо 20 000 долара на килограм. “Отрязването на роговете не е достатъчно, трябва да се съчетае с други стратегии”, обясни Джефрис Матипано, национален координатор за закрила на носорозите.

В Зимбабве мерките за борба включват поставяне на електронни чипове на животните, увеличаване на пешите патрули, снабдени с оръжия за предотвратяване на нападения и внедряването в престъпните мрежи. Тази почти военна стратегия е наложена от бруталността на бракониерите. “В този район те не се колебаят да стрелят, само като видят някаква цел. Сформират изключително агресивни отряди”, подчерта Дьо Тоа. “Имаше много престрелки и някои от бракониерите бяха убити”, припомня той. За момента силите на реда се справят добре, но това е чист късмет.

Решителността на природозащитниците започва да дава резултати. “Ако направите сравнение с последните години, успяхме да спрем разрастването на бракониерството”, отбелязва Матипано. В сухия район на Лоуфелд днес има повече новородени животни, отколкото убити от бракониерите. “Ако продължаваме така, може да станем свидетели на увеличаване отново на популацията”, надява се Лавмор Мунгвашу, координатор на операциите в Лоувелд Райно Тръст. За нещастие, проблемът започва да засяга и Република Южна Африка, където тази година вече са убити над 210 носорога за разлика от 122-те през 2009 г., съобщи Фондът за застрашени видове.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване