11/02/10 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Българската магия на картите “Таро”

Писателката Кристин Димитрова, авторка на награждавани романи, сборници разкази и стихове, се разкрива в неочаквана светлина с първата българска книга за тълкуване на древните карти “Таро” и комплект карти за гадания. “Всеки от нас иска да знае какво му е отредила съдбата, а ние носим голяма част от нея. Книгата „Магията на картите Таро“ ни предоставя тази възможност.” Кристин Димитрова разкрива по оригинален начин тайната на символите на всяка карта и връзката й с вътрешния свят на индивида. Задълбоченият анализ на философията на Тарото, поднесен с изтънчена елегантност на изказа, свързва миналото, настоящето и бъдещето в едно практическо ръководство по разгадаването на мистерията на човешкия живот. “След прочитането на тази книга никой няма да е същият и нищо няма да е същото, защото има само една магия и това е магията на картите Таро. Така действа магията на Таро…”, казва Кристин Димитрова. Предлагаме откъси от книгата, подготвена от ИК Ентусиаст.

Какво представляват картите Таро

Картите Таро се занимават с търсенето на скритата истина. Те се използват за познание, медитация, гадаене и игра. Когато се използват за познание, имат една-единствена цел и тя е освобождаването на духа. Възможен е цял спектър от алтернативни тълкувания и човек просто разпознава своето. Необходимостта от избор не бива да ви притеснява: картите могат да действат само чрез вас.

Картите Таро са общо 78, като 22 от тях са „големите аркани“ (мистерии или загадки), а останалите 56, макар и повече на брой, се наричат „малки аркани“. Тези две части на колодата спокойно могат да се разглеждат и като принципно различни системи, каквато е например почвата спрямо водата. Разбира се, за да произтече нещо от тях, се очаква да бъдат размесени.

Кристин Димитрова. Снимка: личен архив

Малките аркани се разделят на четири бои – жезли, чаши, мечове и монети. Всяка боя съдържа поредица от 14 карти, които са почти същите като популярните тестета за бридж, с тази разлика, че имат един оньор повече. Представляват серия от единица (асо) до десетка и продължават с четири оньора: паж (вале), рицар (днес изчезнал от колодите), кралица (дама) и крал (станал известен по нашите земи като „поп“). Големите аркани са много по-важни. Те са съставени от отделни, формално несвързани помежду си изображения, и всяка карта има собствено име и номер от 0 до 21. Големите карти разказват истории.Големите аркани на картите Таро описват именно символичния път на живота. Двадесет и двете им изображения сключват пълния цикъл на личностното развитие: търсенето на мъдрост, психичното израстване, освобождаването на духа, постигането на вътрешна цялост.

Според Юнг през първата част от живота си човек расте, влиза в отношения с обществото и разгръща способностите си. Това е слънчевата, насочена навън (екстравертна) част от индивидуацията. През втората половина човек започва да изучава себе си, изправя се пред дълбините на психиката си и издирва връзките с вътрешната си същност. Това е лунната, насочена навътре (интровертна) част. В началото търсим успеха, а после търсим себе си; най-напред искаме да покажем на другите кои сме, после се опитваме и самите ние да разберем това.

При подредбата на картите в тяхната последователност в нещо като елипса, сплескана по хоризонталната ос, екстравертно-интровертната крива се вижда по-ясно.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11

Глупакът (0) е в началото на градацията, защото е „нищо“, а Вселената (21) е в края, защото е обобщението на всичко.

Възходящата крива на себеизявата започва с Магьосника, продължава с Папесата, Императрицата, Императора, Папата, Влюбените, Колесницата, Справедливостта. Това е началната половина от живота, слънчевата ...

Публикувана на 11/02/10 22:43 http://e-vestnik.bg/10326/balgarskata-magiya-na-kartite-taro/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване