11/02/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

За Дилма Русеф започва “трудната част”

Асошиейтед прес

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

От три години в затворническа килия по времето на диктатурата до само два месеца, които я делят от президентския дворец - това е дългото пътуване на новоизбрания лидер на Бразилия Дилма Русеф, която ще стане първата жена, заставаща начело на най-голямата латиноамериканска държава. Тя е дългогодишен държавен служител и никога не е заемала изборна длъжност, но лесно спечели балотажа на президентските избори вчера. Това стана благодарение на цялостната подкрепа на отиващия си президент Луис Инасио Лула да Силва, който от десетилетия имаше внушително присъствие на бразилската политическа сцена и се оттегля от длъжност като най-популярния лидер на страната.

Сега започва трудната част. Русеф трябва да изпълни предизборните си обещания да продължи програмите на Силва, които изведоха Бразилия до нови международни икономически и политически висоти. Снощи в речта си след изборната си победа (тя като преодоля съперника си, центриста Жозе Сера с 56 процента срещу неговите 44) тя призна, че я очакват трудни задачи.
“Голямо предизвикателство е да заема мястото му, но аз зная как да следвам неговото наследство”, каза тя за Силва. “Зная как да продължа и да затвърдя това, което той направи”.

Точно това очакват нейните поддръжници и по-голямата част от управляващата Партия на трудещите. “Сега сме сигурни, че страната ще продължи в правилната посока”, каза 26-годишният учител Оберт душ Сантуш, докато развяваше предизборното знаме на Русеф на празненството на главната улица в Сао Пауло. “Дилма ще може да продължи да работи за хората, да подобрява много от нещата, които Лула започна и нямаше време да довърши”.

Бивша марксистка бунтовничка, която бе хвърлена в затвора и измъчвана три години в началото на 70-те години заради борбата си срещу диктатурата в Бразилия, Русеф е известна като взискателен и вещ управник. Тя беше първо министър на енергетиката при Силва и от 2005 г. до тази година бе началник на канцеларията му, ръководейки ежедневната работа на администрацията.
Въпреки строгия си вид, тя прояви емоционалност, докато говореше за Силва след обявяване на изборните резултати. “Радостта, която изпитвам от днешната победа, е смесена с емоциите от неговото оттегляне. Знам, че лидер като Лула никога няма да бъде далеч от народа си”, каза тя с насълзени очи и пресекващ глас. “Винаги ще мога да почукам на вратата му и съм сигурна, че тя винаги ще е отворена”.

В речта си, в която обяви поражението си, Сера каза, че уважава решението на гласоподавателите и пожелава на новоизбрания президент на добър час. От 1 януари 62-годишната Русеф ще поведе държава, която е във възход, държава, която ще бъде домакин на Световната купа през 2014 г. и се очаква да стане петата по големина икономика на планетата до 2016 г., когато ще бъде домакин на Летните Олимпийски игри. Освен това неотдавна тя откри огромни петролни резерви по крайбрежието си.

Силва използва рейтинга си от 80 процента, за да води неспирна кампания за Русеф, която няма харизмата, превърнала Силва от някогашен ваксаджия в един от най-популярните лидери на планетата. Тъй като конституцията му забранява да се кандидатира за трети пореден четиригодишен мандат, в бразилските медии се заговори, че Силва планира да се кандидатира за президент през 2014 г., което е позволено от закона. Много бразилци не искат “Лула”, както го наричат, да си отива.

“Ако Лула се кандидатира 10 пъти за президент, ще гласувам 10 пъти за него”, каза Мариза Сантуш, 43-годишна жена, продаваща собственоръчно направени бижута на улица в Сао Пауло. “Гласувам за Дилма, разбира се, но истината е, че всъщност Лула ще продължава да ни води”. 65-годишният Силва встъпва в длъжност като ляв работнически лидер, но управлява като умерен. ...

Публикувана на 11/02/10 22:30 http://e-vestnik.bg/10322/za-dilma-rusef-zapochva-trudnata-chast/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване