11/02/10 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Сърцето на Бойко и бъдещето на Дянков - малка политическа гатанка

Едвин Сугарев

Премиерът Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта “АЕЦ “Белене”, стана ясно днес. Бил го заявил самият той – и не къде да е, а пред ИТАР ТАСС, малко след като било направено официално съобщение, че Владимир Путин ще посети София на 13 ноември.

И толкоз. Няма “котка в чувал”, няма Беленски гьол, няма потресающа корупция, натикала в този гьол два милиарда народна пара, няма вопиюща некомпетентност при сключването на сделката – дадена между впрочем и на прокуратурата, няма го и зловещото прогнозиране колко всъщност ще струва централата – цели 26 милиарда лева – според същият този Бойко Борисов. Всичко това е изтрито от паметта му – както гъбата на учителя изтрива тебеширените заврънкулки на първолака.

Знае се кой е учителят. Учителят е Путин – този, с когато бат` Бойко се разбира по-добре, отколкото с родните опозиционери. (Що ли не ги погледне сега – всичките му ръкопляскат!) Ще дойде той в София – там, где “курица не птица и Болгария не заграница” – ще провери как вървят работите при своя резидент, току-що оповестил своето АБВ, поредната русофилска партия в Задунайската. Сетне ще пресече “Дондуков”, ще седнат двамата чернопоясници – и ще се разберат за всичко: и за землетръсния АЕЦ, и за Южния потоп, и за какво ли не още.

И да се заобичат може, защо не. Зер имат си вече общ обект на въжделението: Втора атомна. Важно е да се обичаме с братята руси. Крепко и нерушимо. От векове – за векове.

Важно е да обичаме и техните енергийни проекти, щото са насъщни нам като хляба и въздуха. Да ги подкрепяме с цялото си сърце. Прочее ето защо: “Считам, че строителството на АЕЦ “Белене” е изключително важно, защото в противен случай до 2020 г. България ще има проблеми с производството на електроенергия. В същото време съседна Турция ще разполага с четири атомни централи”.

Лъже бат` Бойко – лъже като влашки циганин, който си плакне гащите в Беленския гьол. Лъже и окото му даже не мига. Лъже – защото проектът “Белене” му се пече като яйце на широкия пожарникарски дирник. Никакви проблеми с производството на електроенергия не сме имали и няма да имаме – и сега произвеждаме много повече от насъщното. Можем да минем не само без АЕЦ  “Белене”, но и без АЕЦ “Козлодуй” – което и се доказа тези дни, когато един славен руски хилядамегаватов блок се гътна и излезе на дългосрочен ремонт.

И какво? Имаше ли режим на тока? Нямаше режим на тока. (Обаче нямаше и далавера за търгашите със същия – и навярно кучето е заровено именно там.)

А ако през 2020 г. се каним да произвеждаме пак така, както досега – с няколко пъти по-голям енергиен разход за единица продукция, в сравнение с развитите европейски страни, то по-добре веднага да се качваме обратно по клоните.

Турция щяла да има четири атомни централи? Ами ако наистина ги има – то тогава на кого ще продаваме тока от нашата втора такава? И като няма на кого да го продаваме, защото и Румъния отдавана ще е построила своя АЕЦ – то защо трябва да заробваме децата си с този проект, защо трябва да ги пускаме в чувала с котката, та да им издере очите? (Нашите очи са си цели – и да се кокорят даже могат, но от това нищо не следва. Защото чавка ни е изпила мозъка – със сламка, както казваше Ани Илков.)

И така – българският премиер подкрепя АЕЦ “Белене” с цялото си сърце. Какво обаче подкрепя българският вицепремиер, дето държи ключа от хазната? Ето какво изрече той само преди три дни: “Докато аз съм финансов министър, държавата няма да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване