11/02/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Финалът на газовия спектакъл

в. Жечпосполита

Подписването на окончателния вариант на газовия договор с Русия ни позволява да отдъхнем - през тази и следващите зими няма да ни липсва природен газ. От договарянето на първата версия на договора (по-малко изгодна в икономическо и политическо отношение от настоящата) тази тема бе съпътствана от фрапиращ спектакъл - опозицията обвиняваше правителството едва ли не в предателство на националните интереси, за формата на договора спореха министри от кабинета на Доналд Туск, а своят принос имаше и Европейската комисия, която естествено искаше да се увери дали детайлите от споразумението са в унисон с указанията на Брюксел. На заден план се водеше тиха война на акционерите във фирмата, която експлоатира ямалския газопровод, по който тече природен газ от Русия за Полша и Западна Европа.

Възниква въпрос дали не можеше проблемът да бъде решен без неколкомесечния пазарлък с определяне на поредни срокове за подписване на документите. Без медийната офанзива на вицепремиера Валдемар Павлак, който убеждаваше, че договорът е прекрасен, макар че в края на краищата бяха променени няколко негови точки? Без споровете с Европейската комисия, която смяташе за странно, че най-напред държавата ни се бори яростно за газова солидарност на съюза, а после с доста незадоволителни аргументи доказваме, че се придържаме към съюзните правила? Със сигурност - не. Впрочем, именно ЕС каза накрая, че не е съгласен с първия вариант на договора. На нас пък много-много не ни се искаше да се съгласим със съюза. Но това стана.

Откровено казано, благодарение на тези няколко месеца проточване и съпротива на Брюксел имаме по-добър договор. През това време се промениха позициите на “Газпром” на европейския пазар, което накара концернът да стане по-гъвкав в преговорите. Удаде ни се също физически да наложим създаването на фирмата “Газ-Систем” - независим оператор на доставките, за което настояваше ЕС. Освен това съгласно искането на Брюксел отменихме залегналата в първия договор забрана за реекспорт на руски природен газ. Всичко това са успехи.

Неясна е само реакцията на Европейската комисия и в частност на някои нейни представители, които заплашват Полша със съд за това, че не са надзърнали в подписаните документи. Проблемът е, че на последния тур от преговорите не присъстваха представители на Брюксел. Какво пък, може би именно поради тази причина всичко мина толкова гладко. Да не би Брюксел да смята, че сме префасонирали договора заедно с руснаците? Да се надяваме, че ще излезем победители в този спор и че все пак си струваше да участваме в този спектакъл.

По БТА

Публикувана на 11/02/10 22:35 http://e-vestnik.bg/10323/finalat-na-gazoviya-spektakal/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване