11/03/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Бомби по пощата - кои са “куриерите на страха”?

Учебен макет на писмо бомба

Вълна от терористични атаки с пакети бомби заля Гърция, въпреки мобилизацията на властите след залавянето на двама “куриери на страха” и след като бяха неутрализирани седем пакета с взривни устройства. Германският канцлер Ангела Меркел бе лично сред получателите на пакет бомба, стигнал до канцлерството в Берлин. Само подозрителното съдържание на пакета е издало предназначението му, тъй като подателят е бил грък. По-конкретно това е Димитрис Георгакопулос, главен секретар на министерство на финансите. Както германската, така и френската страна (Никола Саркози също бе сред получателите на терористичен пакет) заеха много хладнокръвна позиция.

Въпреки това обаче, темата с пакетите бомби придоби и политически измерения в Гърция. Лидерката на комунистите стигна дотам да заяви, че съвсем не е случайно, че след като премиерът е изнудил обществото, като го е заплашил, че може да се стигне до дестабилизация, ако на местните избори в неделя неговата партия ПАСОК загуби вота, ще поиска предсрочни парламентарни избори, са се появили прословутите пакети, пътуващи до Гърция, до посолствата в Атина и до Европа. “Целта е да бъдат обсебени гласовете на избирателите”, изтъкна тя.

Премиерът и представители на главната опозиционна партия Нова демокрация побързаха да осъдят нападенията. Папандреу подчерта, че това е удар по авторитета на страната в международен план, нанесен в труден момент. Германският вътрешен министър потвърди, че взривното устройство в пакета, стигнал до канцлерството в Берлин е било същото, като избухналото в посолството на Швейцария в Атина. Пакетът бе с гръцки подател и е бил изпратен преди два дни, поясни министърът. Той припомни за серия нападения с пакети в Атина, за да подчертае, че “към случилото се трябва да се прибави и това, което е станало в канцлерството”. Ангела Меркел вчера бе в Белгия. Пакетът предизвика съмненията на служителите от куриерската служба на канцлерството. Германските медии отразиха нашироко арестите на терористи в Атина, а вчера не спря информационният поток за пратките с бомби до посолства в Атина, в това число и до германското посолство.

Сред коментаторите доминира оценката, че зад нападенията стоят гърци от независимия политически спектър, които реагират на мерките за икономии, предприетите в резултат на подписания от правителството в Атина меморандум за заемите на Гърция, който се приписва преди всичко на германския канцлер. Правителственият говорител в Берлин потвърди изпращането на пакет, предназначен за Меркел. Според него съдържанието на пакета бомба е можело да нарани хора. Той съобщи, че “не е имало ранени”, но се въздържа да се спре на естеството на експлозива.

“Нямам намерение да права реклама на хора, действали по този начин”, заяви Никола Саркози на съвместна пресконференция с британския премиер в Лондон, като отказа всякакъв коментар за пакета, предназначен за него. Пакетът бе открит у двамата младежи, заловени в понеделник в атинския квартал Панграти. Властите в Гърция вчера предприеха истински лов на вещици на летището в Атина, а и на другите международни летища в страната, след като бе взривен единият съмнителен пакет, чийто подател бе гръцкото финансово министерство, стигнал до германския канцлер.

Силите по сигурността започнаха да разследват архивите на всички куриерски фирми и на международната поща, като бе констатирано, че подозрителният пакет до Германия е бил изпратен или с техни карго самолети или с пътнически самолети, извършващи редовни полети от Атина и Солун до различни германски градове. Щателно се разследва също целият канал по транспортирането на пакета. Освен заловените двама младежи в квартал Панграти, гръцката полиция издирва четирима до шест терористи за изпращането на пакети бомби, като публикува снимките и данните на петима обвиняеми за участие в организацията “Заговор на ядрата на огъня”.

Преценява се, че някои от тях, а може би всички, са участвали в най-голямото изпращане на пакети, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване