11/03/10 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Електронното гласуване в САЩ - достъпно за хакери

Франс прес

Новите технологии, които позволяват да се гласува чрез интернет, набират сила в САЩ, където се разглеждат като средство за повишаване на избирателната активност, но пораждат опасения за сигурността на системите.

33 американски щата от общо 50 разрешават тази година на избирателите си да гласуват с и-мейл, факс или онлайн на днешните междинни избори, сочат данни на фондацията “Проверено гласуване” (Verified Voting Foundation), която изучава сигурността на системите за гласуване.

Тези системи, които се използват и в други държави, може да доведат до повишаване на избирателната активност, но сигурността им остава под въпрос, особено след извършен тест на пилотна програма за гласуване по интернет във федералната столица Вашингтон.

Екип специалисти по информатика от Мичиганския университет с лекота проникна в системата, промени бюлетините и смени паролите. “Беше изключително лесно. Намерихме достъп до кода за по-малко от три часа, а за 36 часа поехме контрола над системата”, обяснява Алекс Холдиман, преподавател от Мичиганския университет, който е ръководел екипа студенти “хакери”.

Нещо по-лошо, Холдеман е открил, че други информационни пирати, включително от Иран и Китай, също са се опитали да поемат контрола над системата. “Вече няма съмнение - в спора за сигурността на системите за интернет гласуване, онези, които твърдят, че системата може да се обезопаси, трябва да го докажат”, подчертава президентът на “Проверено гласуване” Дейвид Джеферсън.

Тази случка напомня за катастрофалните грешки в перфокартите за гласуване във Флорида на президентските избори през 2000 г. или за полемиката около електронните машини за гласуване, които не оставят писмени следи и следователно не дават никаква възможност за повторно преброяване на гласовете.

“Мисля, че гласуването по интернет е бъдещето, но както при всяка нова система, са нужни солидни проверки и тестове, за да може обществеността да има доверие в резултатите”, смята Ричард Судриет, почетен председател на Международната фондация за избирателни системи, която е изборен наблюдател и дава експертни становища в цял свят.

Според Пол ДеГрегорио от фирмата “Евриуан каунтс” (”Всеки има значение”), която доставя системите за електронно гласуване, критиците “са добронамерени, но не вземат предвид контекста”. Електронното гласуване позволява да бъде чут гласът на инвалидите, военнослужещите в чужбина и пребиваващите извън родината американци, или общо на около 6 милиона души.

Според Пол ДеГрегорио традиционното гласуване отблъсква младите и ориентирани към техниката избиратели. “Младите ще кажат: защо трябва да се редя един час, за да пусна бюлетината си в урната? Защо не мога да гласувам от мобилния си телефон?”, казва той.

Но Сюзан Джедушицка-Сюина, председателка на фондация “Задгранично гласуване”, която помага на американците в чужбина да гласуват, не е готова да подкрепи гласуването онлайн, защото “ако нещо протече анормално, е възможно никога да не разберем това”.

Алекс Холдиман, макар и програмист, препоръчва да се гласува с добрите стари хартиени бюлетини. “Тези, които най-добре са разучили въпроса как да се внедрят надеждни системи, са тези, които смятат за невъзможно да се откажем от хартията предвид сегашните ограниченията на технологията,” казва той.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване