11/04/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия може да измъкне НАТО от афганистанския капан

РИА Новости

Явно се готви пробив в отношенията между Русия и НАТО. Москва и алиансът никога не са демонстрирали тъй невероятна дипломатическа активност, каквато виждаме преди есенната среща на пакта на 19 и 20 ноември в Лисабон. Ако сравним нещата с положението веднага след “кавказката война” от 2008 г., днешното развитие направо си е “пълно рестартиране”, дори по-яко от това със САЩ.

Дмитрий Медведев склони да дойде на голямата лисабонска среща и това безспорно е качило допълнително адреналина на всички военни и дипломати. Формално погледнато, руският лидер ще дойде за участие във форума на Съвета Русия-НАТО на 20 ноември. Но вече бе съобщено и за специална двучасова среща с президента Барак Обама, отделни преговори с генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен и срещи на четири очи с лидерите на всички водещи държави от алианса.

Загърбил своя график, Расмусен изтегли насрочената визита 3 дни напред и пристигна в Москва, където разговаря с президента Медведев и външния министър Сергей Лавров, за да подготви очакваното посещение на руския лидер. Още на 1 и 2 ноември обаче в Москва кипеше твърде бурна руско-натовска дейност.

Сергей Лавров, министърът на отбраната Анатолий Сердюков и шефът на Генералния щаб Николай Макаров преговаряха с главнокомандващия силите на НАТО в Европа, американския адмирал Джеймс Ставридис. После натовската делегация отиде на срещи в Министерството на извънредните ситуации, Съвета за сигурност, командването на Западния военен окръг на Русия, посети и някои военни учебни центрове. Лавров преговаря и с германския си колега Гидо Вестервеле. Темите бяха същите - Русия и НАТО. Още през септември Сердюков посети Пентагона и се срещна с министъра на отбраната Робърт Гейтс.

Какво всъщност иска НАТО от Русия? Всичко това щеше да е твърде много, за да се подготви формалното участие на Медведев в лисабонската среща. На форума и или след него (ако не стигне времето за съставяне и съгласуване на документите) Русия и НАТО ще сключат няколко споразумения за сътрудничество. Ето какво по-точно:

- Подпомагане на НАТО в доставките на товари, включително военни, за Афганистан през руска територия - както по въздуха, така и с железопътен и автотранспорт;
- Доставки на руски хеликоптери за Афганистан;
- Обучение на афганистански летци, бойци от специалните сили, военни, антинаркотични и антитерористични подразделения от руски инструктори и в руски институции и центрове;
- Евентуално присъединяване на Русия към натовската система за противоракетна отбрана.

Последното впрочем не само е напълно възможно, но явно е далеч по-близо, отколкото смятат някои. След срещата с адмирал Ставридис министър Лавров призна, че Москва и НАТО вече “са подготвили някои неща” в сферата на общата противоракетна отбрана. Естествено обаче Русия би желала да види по-конкретни предложения на алианса за ПРО от досегашните. И най-вече да разбере как ще пасва тук американската ПРО “в представата на Обама”. Тя се различава от проекта на Джордж Буш за европейска ПРО, но конфигурацията й съвсем не е толкова неутрален спрямо Русия вариант, колкото твърдят американците.

За руските хеликоптери говорим вече почти от година. Става дума афганистанската армия да получи 20-21 машини, включително Ми-17. Те са по-издръжливи и по-приспособени за местните условия от западните им аналози. Вече сме доставили четири такива вертолета за Полша, членка на ИСАФ.

Защо е тъй силен стремежът на блока към “ново приятелство”? Страна на перманентни “войни без победител” и рухнали държавни репутации, Афганистан е изправен днес пред много резки промени, а те са невъзможни без подкрепата на Русия. В НАТО и САЩ предпочитат да не го споменават открито, но в частни разговори всички признават това.

Очаква се Лисабонската среща да приеме декларация за сътрудничество между НАТО и правителството на Хамид Карзай през периода след 2014-2015 г. Този график предвижда точно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване