11/08/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

В Русия заради слово убиват - трима пребити журналисти за три дни + видео

Близкото до Путин младежко движение “Молодая гвардия” обяви пребития Олег Кашин и други журналисти за фашисти и последователи на Гьобелс, които трябва да бъдат наказани. Колаж от сайта на движението.

В руския град Саратов двама неизвестни нападатели са нанесли побой на главния редактор на местния вестник “Саратовски репортер” Сергей Михайлов, предаде ИТАР-ТАСС. Според съобщение на областното управление на МВР Михайлов е бил ударен по главата и повален на земята на 5 ноември вечерта, след като излязъл от магазин. Минувач подплашил нападателите и те избягали. Нищо от личните вещи на редактора не е откраднато и милицията смята, че става дума за опит за грабеж.

През нощта в Московска област пък е пребит кореспондентът на вестник “Жуковские вести” Анатолий Адамчук. След като той излязъл от редакцията около 2,15 ч. след полунощ двама души го повалили на земята, нанесли му няколко удара по главата и той загубил съзнание.

По показания на пострадалия нападателите му откраднали памет с редакционни материали. Адамчук и колегите му твърдят, че нападението вероятно е свързано с професионалната му дейност. В свои статии журналистът е писал против изсичането на гори в района. В болницата е установено, че пострадалият е със 1,63 промила алкохол в кръвта, съобщиха от милицията.

Охранителна камера е заснела жестокия побой над журналиста Олег Кашин
ИТАР-ТАСС припомня, че през нощта на 6 ноември в Москва бе жестоко пребит 30-годишният журналист от вестник “Комерсант” Олег Кашин. Той е откаран в много тежко състояние в болница и подложен на серия операции. Лекарите са го поставили в състояние на изкуствена кома. Журналистът има мозъчна травма, счупени са и двете му челюсти, двата крака, откъснати са фаланги на пръстите му.

Уличен чистач, който станал очевидец на инцидента и повикал спешна помощ, съобщи, че нападението не е случайно. Журналистът бил причакван дълго време от двама души с букет в ръце, с който те вероятно са прикривали тежкия предмет, използван при побоя – най-вероятно арматурно желязо. Видеозаписи потвърждават версията за планирана атака.

Главният редактор на “Комерсант” заяви, че нападението срещу Кашин е свързано с неговата професионална дейност. “Не са го ограбили - парите, телефона - всичко беше оставено. Чупили са му пръстите. Явно това са били хора, които не са харесвали онова, което Кашин е писал”, каза Михайлин.

Пред Газета.ру, както и пред следствените органи приятели на Кашин разказаха за конфликта му с близките до Кремъл младежки движения и по-специално “Млада гвардия”. На 11 август на сайта на движението е публикуван текст под заглавие “Журналистите-предатели трябва да бъдат наказани”, в който се твърди, че в Русия работи “нелегален фашистко-журналистически център”. В публикацията са поместени снимки на Кашин, Михайлин и на завеждащия икономическия отдел на “Комерсант” Дмитрий Бутрин с печат с надпис “Ще бъдат наказани”.

В събота след нападението “Млада гвардия” публикува изявление в подкрепа на Кашин, в което му пожелава “оздравяване и бързо връщане в строя”. А статията от 11-ти август е допълнена със следния коментар: “Едно е цивилизованата политическа борба, друго - отявлената престъпност. Едно са художествените образи, друго животът. Призоваваме всички да разбират това”.

Колеги на журналиста разказват и за конфликта му с губернатора на Псковска област Андрей Турчак. Кашин публикувал нелицеприятен текст за губернатора, след което още в коментарите под текста в интернет той поискал извинение: “Млади човече, имате 24 часа, за да се извините. Можете да го направите тук или в отделен текст. Времето вече тече”.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази мнение, че атаката срещу Олег Кашин не е обикновено ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване