11/08/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Колети бомби - Европа е нащрек, следите водят към Италия

Учебен макет на писмо бомба

Изпращането на колети бомби до посолства в Атина и до ръководители на чужди държави през изтеклата седмица провокира бурни дебати относно необходимостта от засилване на мерките за сигурност, които трябва да бъдат предприети по отношение на въздушните куриерски пратки, пише в. “Катимерини”. Такива частични мерки за сигурност вече бяха предприети от някои държави и въздушни компании и бяха разменени мнения за необходимостта от приемането на един общоевропейски механизъм за контрол.

Изпращането на колети бомби от Гърция съвпадна с откриването на две пратки, съдържащи мощни експлозиви, които бяха предназначени за САЩ. Колетите са пътували по пощата от Йемен чрез две куриерски компании и са били част от нов терористичен удар, подготвян от Ал Каида на арабския полуостров. Специалистите по сигурността на полетите обаче не бяха изненадани. Те винаги са предупреждавали, че карго превозите трябва да бъдат зорко наблюдавани, тъй като самолетите са “ахилесовата пета” за такива терористични действия.

Пътническите самолети обаче също товарят колети и пратки с неизвестно съдържание, както впрочем се видя. Британският специалист по въпросите на сигурността Джим Тилмън каза, че няма система, нито международна инстанция, която да следи щателно за превозите на пратки, пренасяни от куриерските фирми или товарени от въздушните превозвачи. Швейцарският експерт Сеп Мозел пък се изненада, че отдавна не се случвало да бъдат изпращани колети бомби.

Миналия петък в Брюксел се състоя среща на експерти на Европейския съюз, на която бяха разисквани възможности за засилване на контрола върху въздушните превози. Еврокомисарят по транспорта Сийм Калас очерта мерките, които трябва да бъдат взети на европейско равнище, като предупреди, че не бива да се реагира прибързано. “Ако напълно спрем транспортирането на товари, очевидно няма да има никаква опасност”, каза той. Еврокомисарят Калас препоръча, че ако има съмнителни фирми, занимаващи се с карго превози, колетите следва да се считат за опасни и щателно да се проверяват.

Може би е показателна мярката, която предприе Великобритания, като забрани влизането в страната на колети, съдържащи печатарски мастила. Такива пратки ще се допускат в страната само ако са доставени от известна компания.

Междувременно гръцката полиция е разтревожена заради вероятността от нов терористичен удар, който е възможно да бъде предприет от членове на действащи терористични организации и по-специално от групировката “Секта на революционерите” в отговор на ареста на двама младежи заради разпращането на колетите бомби. В миналото след арести на членове на организацията “Заговор на ядрата на огъня” бяха предприети терористични нападения, като най-отличителната от тях бе акцията на 2 октомври 2009 г. на Марсово поле в Атина по време на реч на тогавашния лидер на партията Нова демокрация Костас Караманлис.

Конкретният терористичен акт стана няколко дни, след като полицията щурмува тайна квартира на екстремистите в атинския квартал Халандри. Опасенията на властите се подсилват от оценките на някои офицери от службата за борба с тероризма заради евентуална връзка на “Сектата на революционерите” със “Заговора на ядрата на огъня”. Според това мнение един или повече членове на “Заговора на ядрата” са участвали в действия на “Сектата на революционерите”.

Полицията смята, че тайните квартири на терористите са две или три, като се изказват оптимистични преценки, че те ще бъдат открити. Доминира също така и тезата, че точно тези две организации стоят зад изпращането на колетите бомби.

В същото време в. “Та неа” съобщи, че полицията в Гърция работи по версия за наличието на връзка между италианската FAI (Federatione Anarhista Informale) (Неформална анархистка федерация) и гръцки терористични организации и най-вече с групировката “Заговор на ядрата на огъня”. Целта на разработката е да бъдат анализирани евентуални връзки, общи допирни точки в начина на действие и предимно да бъде установено дали има размяна на информация и ноу-хау след ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване