11/09/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Руски генерали гинат мистериозно в реформата на корумпираната армия

Асошиейтед прес

Министърът на отбраната Анатолий сердюков с президента Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Когато някогашният продавач на мебели Анатолий Сердюков беше неочаквано определен за министър на отбраната на Русия, много офицери от армията посрещнаха това с насмешка. Сега, след като заради неговите реформи десетки хиляди от тях губят работата си, подигравките преминават в ропот на назряващ бунт.

Съюз на ветераните от военновъздушните сили, смятани за най-професионалното и славно подразделение на руската армия, насрочиха за неделя, 7 ноември, протестен митинг срещу Сердюков, което само по себе си буди страхове от метеж в една от най-големите армии в света.

Някои наблюдатели казват, че кампанията на ветераните срещу Сердюков, който е първият цивилен министър на отбраната от 90 години, може да е режисирана от висши военни и от представители на оръжейната промишленост, които губят влияние и пари заради неговите реформи.

“Това е най-радикалната реформа в руската армия от 150 години. И засяга огромни ресурси”, заяви пенсионираният офицер от военното разузнаване Виталий Шликов, който съветва министерството на отбраната по въпроса за реформите. Съгласно реформите на Сердюков се съкращават 6 от всеки 10 офицери, разформироват се 9 от всеки 10 армейски единици и се въвежда 2-годишна забрана за набиране на нови курсанти във военните академии.

Шликов и други поддръжници на усилията на Сердюков казват, че болезнените съкращения са необходими, за да превърнат раздутата и неефективна армия в по-малка и стегната сила. Реформите са активно подкрепяни от Кремъл, но будят гняв сред много офицери и ветерани от армията, които смятат, че те съсипват въоръжените сили на Русия.

“Сердюков и неговите поддръжници създават непосредствена заплаха за сигурността на държавата ни”, казва пенсионираният генерал-майор Владислав Ачалов, който оглавява съюза на ветераните от военновъздушните сили, организирали митинга.
Видният московски анализатор по сигурността Виктор Кременюк, който внимателно следи реформата в руската армия, заяви, че съкращенията на офицерския състав са доста закъснели, но в резултат на тях 200 000 души, “обучени да убиват”, ще останат без работа.

“Това е доста жесток експеримент с хора, искали да защитават своята страна. Не бих изключил възможността някои военни лидери да проявят склонност да извършат нещо като военен преврат”, каза Кременюк. Той обаче добави, че според него е малко вероятно да се стигне до метеж, тъй като в Русия няма силна традиция армията да завзема властта.

Шликов отхвърли опасенията от бунт сред военните, като каза, че офицерите отдавна са свикнали, че правителството не изпълнява обещанията си. Сред тях беше обещанието да се дадят апартаменти на всички 200 000 съкратени офицери и да им се помогне да си намерят нова работа в гражданската сфера. Ачалов заяви, че министерството на отбраната не е удържало на думата си, а също е отказало основни облаги на много офицери. “Те дори отказаха да дадат на инвалидите статут на офицери, ранени в битка”, каза той пред телевизионния канал на Асошиейтед прес.

Ачалов подкрепи през август 1991 г. нескопосания преврат, организиран от хардлайнери, който за кратко свали съветския президент Михаил Горбачов и ускори разпадането на Съветския съюз. Две години по-късно се присъедини към парламентарен бунт срещу първия президент на Русия Борис Елцин. След като прекара няколко месеца в затвора, беше освободен съгласно амнистия.

Ачалов се въздържа от критики към Кремъл и отхвърли приказките за преврат, но настоя, че Сердюков трябва да напусне. “Военната реформа беше провал”, каза той.
Планираният от съюза на Ачалов митинг беше провокиран от посещението на Сердюков в академията на военновъздушните сили, където той се накара на директора на академията за това, че учреждението без разрешение е построило православна църква на своя територия.

Малко след това в руските медии се появиха съобщения, че министър-председателят Владимир Путин е уволнил Сердюков. Твърдението бързо и гневно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване