11/09/10 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Тан Шве - зловещият господар на Мианма

в. Фигаро

Генералисимус Тан Шве. Снимка: топнюз

Много властен и много потаен, зловещият господар на Мианма за пореден път не разкрива какви са намеренията му. Какво ще направи след изборите в неделя генералисимус Тан Шве, човекът, който пороби 50-те милиона жители на Мианма и ги обрече на тотална бедност? Убеден, че е единственият, който може да съхрани единството на страната, и загрижен да запази привилегиите си, Тан Шве, човекът, който е номер едно на хунтата в Мианма, ще предаде щафетата на Тан Шве, президента, казва Сое Аун, говорителка на коалицията от опозиционни организации, които са в изгнание в Тайланд. Но генералът, за когото се твърди, че е болен, би могъл да дърпа конците и иззад кулисите.

Личността на този, който ще продължи да играе роля в тегобите на Мианма, си остава загадка. Редките информации, които самият той допуска да се разпространяват по негов адрес, са неверни. Медалите, които носи на униформата си, внушават, че е извършил множество подвизи. В действителност Тан Шве е бил слаб войник и истинско бедствие като командващ. Генералът твърди, че е имал големи отговорности в отдела за психологически операции на армията. Задачата му в действителност е била да търси новобранци. Тан Шве твърди, че е изключителен играч на голф. В действителност неговите офицери от разузнаването довършват игрите всеки път, когато той пропусне някои суинг.

“Възходът на Тан Шве е приказка за посредствеността и подмазвачеството”, казва Вин Хлайнг, мианмански депутат в изгнание. Тан Шве е на 20 години, когато постъпва в армията, след като работи за кратко в пощенските служби. През 1962 г., когато Не Вин завзема властта и става първият мианмански диктатор, Тан Шве е избран да ръководи Централната школа за политически науки - една истинска пропагандна машина. На този пост Тан Шве остава четири години. После се връща в армията и се изкачва по цялата служебна стълбица, чак до генералските пагони. През 1988 г., след като армията кърваво смазва демократичните протести, Не Вин е принуден да сдаде властта. Тан Шве, издигнат за министър на отбраната, става дясната ръка на новия диктатор, генерал Сав Маун. После именно той го сменя на поста през април 1992 г.

“Тайната на успеха на Тан Шве е, че му липсват харизматичност, далновидност и талант”, казва иронично Бенедикт Роджърс, автор на биографична книга за мианманския тиранин. “Той беше толкова безличен, толкова незначителен, толкова сервилен, че не беше възприеман като заплаха от началниците си и те го възнаграждаваха, като му даваха пагони”, допълва той.

Вин Хлайнг обаче признава, че Тан Шве все пак има едно качество. “Под външността си на загубеняк прикрива качества на човек, който много умее да маневрира”. Подобно на Не Вин, от когото до голяма степен се вдъхновява, Тан Шве е специалист по вътрешните чистки. Дълго смятан за обикновен балансьор при враждата между Кхин Нюн, влиятелния шеф на разузнаването, и Маун Айе, главнокомандващия на армията, Тан Шве най-накрая успява да се наложи.

Мрачен, кръвожаден, специалист по ксенофобските крайности, Булдога както го наричат е и мегаломан. В новата столица на Мианма - град, отвоюван от джунглата и наречен Царската обител, Тан Шве задължава хората да се обръщат към него с “Бу Дав”, титла, заимствана от бирманските монарси. За да подсили внушението, той дори поиска бял слон в палата си и организира царска сватба за дъщеря си през 2006 г. Оценявани на 50 милиона долара, сватбените подаръци тогава надхвърляха три пъти бюджета за здравеопазване.

За Тан Шве се носят и хумористични истории. Твърди се, че яхнал прасе, той е обиколил пагодата Шведагон, за да се спаси от лоши предсказания, направени от астролозите му. Някои разказват, че наредил на селяните от Бегу, в югоизточната ...

Публикувана на 11/09/10 22:10 http://e-vestnik.bg/10369/tan-shve-zloveshtiyat-gospodar-na-mianma/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване