11/09/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Фанатичен лидер на Ал Каида в Йемен заплашва САЩ

Асошиейтед прес

Само четири години след като той и бандата му екстремисти извършиха дръзко бягство от затвор в Сана, Касим ар Раими се превърна в главната фигура в най-активния клон на Ал Каида - базираната в Йемен Ал Каида на Арабския полуостров.

Смята се, че Раими, който е военният командир на групата, стои зад серия нападения, включително неуспешния опит да се изпратят колети бомби до САЩ, и зад многото атаки срещу подкрепяното от САЩ правителство на Йемен. В текстови послания и видеоклипове той обеща да свали режима в Сана и да нанесе удар на Америка. “Харизмата му и лидерските му умения го превръщат във военното динамо на Ал Каида”, каза Набил ал Бакири, йеменски експерт по Ал Каида. “Той е този, който взема решенията в организацията”.

Йеменски служители за борба срещу тероризма смятат, че Раими се укрива в трудния планински терен на централната йеменска провинция Мариб. Носи му се слава на майстор на дегизировката. Служителите смятат, че той често се промъква в Сана, за да се срещне с клетки на Ал Каида и дори да посети роднини и приятели по специални поводи като сватби и погребения.

Фарадж Хади, заподозрян екстремист, който сега съден заради предполагаеми връзки с Ал Каида, даде показания миналия месец в съда, че Раими, перфектно дегизиран като жена, пътувал веднъж с него в кола от Североизточен Йемен за Сана.
От 2007 г. насам правителството е обявявало смъртта на Раими три пъти в удари или сблъсъци, като последният път беше през януари. Всеки път обаче информацията бе неверна. Дори и преследван, Раими ръководи тренировъчни лагери в отдалечените пустини и планини на Йемен, организира клетки и планира атаки у дома и в чужбина, казаха служителите, пожелали анонимност, тъй като нямат право да говорят пред медии.

“Днешната битка, американски лидери, не е само между вас и муджахидините на Ал Каида на Арабския полуостров. Тя е между вас и всички племена на Арабския полуостров. Вие ни обединихте с нашия народ”, писа Раими в януарското издание на онлайн списанието на групировката, наречено “Сада ал Малахим” или “Ехото на епопеите”. Посланието му дойде след въздушните удари в Южен Йемен срещу бази на Ал Каида, в които се смята, че са загинали йеменски граждани.

“Днес вие ни нападнахте в домовете ни, така че чакайте злини да се стоварят върху вашите домове”, писа той под псевдонима си Абу Харира ас Санани. “Ще ви нападнем в гръб, отляво, отдясно, и ще взривим земята под краката ви”.

Американски следователи смятат, че експлозивите в колетите бомби, открити миналата седмица, са били направени от бомбаджия от Ал Каида на име Ибрахим Хасан ал Асири. Йеменски служители обаче твърдят, че Раими вероятно е ръководил операцията. Две бомби в пакети, адресирани до синагоги в Чикаго, бяха засечени на самолети във Великобритания и Дубай.

Смята се, че Раими, който е 30-40 годишен, е замислил и неуспешния опит миналата година на атентатор самоубиец да убие принц Мохамад бин Науаф, директор на антитерористичната служба на Саудитска Арабия.

Важната роля на Раими бе ясна дори по време на престоя му в затвор в Сана през 2002-2006 г., където излежаваше присъда заедно с други екстремисти на Ал Каида. “Той представляваше съкилийниците си в преговорите, водени със служители на затвора, за режима и условията в него”, каза служител. “Той бе зловеща фигура, която всяваше страх у надзирателите. Надзирателите на практика нямаха достъп до главното отделение, където бяха водачите на Ал Каида”.

През 2006 г. Раими и още 22 затворници от Ал Каида извършиха зрелищно бягство от затвора. Следващият месец атентатор самоубиец нападна туристи в историческа забележителност в провинция Мариб, уби осем испанци и двама йеменци - атака, която според правителството е била ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване