11/10/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Пернишкият Харвард

“Хубаво е, че не мрънкате за пари” – каза Б. Б. на Пернишкия университет

Бойко Борисов открива университет в Перник. Снимка: Булфото

В университета в Перник всичко влезе в ред, и то (подозрително) бързо. Над главния вход бе изсечен надпис: „Световен университет”. Имената на настоятелите отсъстват от надписа по причини на вродена скромност. Поради временната липса на метро, с експреса от София пристигнаха професорите. Вече не млади, всичките очилати, всичките белокоси, но все тъй раздвоени между благородната амбиция и глада, водени от легендарния привърженик на ръчното сметало и демокрацията, проф. Константинов.

Наистина, на призива досега са се отзовали само 63 студенти, но от тях също се очаква да обърнат Перник с хастара навън и да го превърнат в Харвард. Предвид численото си превъзходство, професорите най-вероятно ще обезоръжат студентите и ще ги натикат в класните стаи. Студентските подкрепления от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия и другите европейски страни засега са в режим на изчакване по визови съображения.

Сигурно е, че Перник ще процъфти, както е сигурно, че ще се открият и доста повече от две нови кръчми, стрелбище и заложна къща. Вярно, едно е да правиш университет с 25 хиляди долара, а друго с 20 милиона лева, но както е доказано от “Питърс & Тъкър” ООД (виж О’ Хенри), “когато се постави на търговска основа, филантропията е изкуство, от чиито блага се ползува не само този, който взима, но и този, който дава.” Редно е един път и сметките на проф. Константинов да излязат.

По-важното, обаче, е, че ще излязат и сметките на държавата. Държавните университети само мрънкат за пари. Особено напоследък. Още при царуването на проф. Биолчев Софийският университет издигна мрънкането в ранг официална политика. Между две командировки до Антарктида той приплакваше в телевизионните студия на бившите си студенти, че парите все не стигат и е крайно време да се гласува отделен закон или поне отделен бюджет само за СУ.

Приемникът му, проф. Илчев, отиде по-далеч и размаха тухла! Професорите от Техническия университет пък не спират да мрънкат, че заплатите им са по-ниски от тези на общите работници по строежите. Доскоро това поне беше вярно. Кризата обаче смъкна заплатите в строителството надолу и професорите вече няма от какво да се оплакват. При все туй мрънкането продължава.

Мрънка Художествената академия. Мрънка Консерваторията, дори роялите на Консерваторията мрънкат! Феодалните старци от БАН досадиха. И никой не ще да разбере, че полза няма. Пари няма. Във всеки случай не и за образование. Държавата не е крава! Поне не за държавните университети. Образованието не трябва да иска пари, то трябва да дава!

Ако някой не знае как, да пита министър Игнатов, честен частник и фараон на работилницата за печатане на дипломи върху папирус в Североизточна Горна Баня. Да пита академик Митьо, ректор на “Пайнер Кючек енд Гюбек Юнивърсити”.

Публикувана на 11/10/10 22:40 http://e-vestnik.bg/10348/pernishkiyat-harvard/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване