11/11/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Разправа с журналистите в Русия - по 5 на месец

В Русия продължават да коментират разправата с 30-годишния журналист от “Комерсант” Олег Кашин, жестоко пребит през нощта на 6 ноември в Москва. Според медиците, в близките дни изкуствената вентилация на Кашин ще бъде прекъсната и той ще може да говори. Във вторник той бе опериран за трети път, посочва “Московский комсомолец”. Нападателите са счупили и двете челюсти на 30-годишния журналист, както и двата крака, откъснали са фаланги на пръстите му, писа по-рано руският печат.

Жестокият побой е сред основните теми в новините напоследък и политици от всички бои се размърдаха, за да потърсят кого да обвинят, пише мрежовото издание “Утро”. Кашин е смятан за журналист, съчувстващ на Кремъл, но руски опозиционери вече отправиха обвинения срещу властта. Ако обаче Кашин е пострадал заради своите статии, причина може да са и неговите критики срещу опозицията, забелязва “Утро”. Побоят над Кашин е имал за цел да сплаши цялата журналистическа общност. Това заяви вчера главният редактор на “Московский комсомолец” Павел Гусев на съвещание на Обществената палата, съобщава неговият вестник.

При пет атаки срещу журналисти всеки месец в Русия осъдените за възпрепятстване на дейността им трябва да са 60 годишно, а на практика да осъдят най-много един. Днес всички са просто опиянени от своята безнаказаност, е коментирал на срещата Михаил Федотов, който оглавява съвета за развитие на институциите от гражданското общество към руския президент Дмитрий Медведев. По данни на Съюза на журналистите в Русия “от началото на перестройката и гласността са загинали над 300″ представители на медиите, заявява пред “Комерсант” Борис Резник.

Тъкмо професионалното сдружение е отправило към депутата молба да внесе в Думата законови промени в защита на медийните служители, посочва вестникът. Напоследък атаките и побоите над руски журналисти зачестиха, но “фактите остават неразследвани, а виновниците - безнаказани”, констатира Резник.Той е подготвил законопроект, който засилва наказателната отговорност за покушение срещу журналисти и предвижда дори доживотен затвор, пише в. “Московский комсомолец”. Ако промените в кодекса бъдат приети, медийните сътрудници в Русия ще бъдат изравнени с държавните и обществените дейци - наказанието за посегателство на живота им е от 12 до 20 години или доживотно лишаване от свобода, уточнява изданието.

И мнозинството, и опозицията в Държавната дума са солидарни с депутата. И едните, и другите обаче се съмняват, че неговите поправки ще променят на практика отношението към журналистите в Русия, отбелязва всекидневникът. Днес Русия “живее не според закона, а според сигнала” отгоре. Поправката на Резник няма да се превърне в такъв сигнал, дори парламентът да я одобри, коментира за “Комерсант” Андрей Макаров, парламентарист от “Единна Русия”.

Ефективен сигнал ще е според него “нареждане виновниците да бъдат открити за 5 дни, ако пък това не стане в срок, да бъдат уволнени всички отговорни лица и на първо място вътрешният министър”. Тогава “всички ще знаят, че властта не се шегува”, заявява депутатът от мнозинството. Няма да има “нито сигнали, нито закони”, убеден е Андрей Андреев, негов колега от фракцията на комунистите в Думата. През 2012 г. Русия ще избира президент и през цялата предизборна година “само ще нараства натискът и върху регионалния, и върху федералния печат”, прогнозира политикът.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване