11/16/10 13:30
(http://e-vestnik.bg/)

Петрол срещу кино или защо фест от Ню Йорк се пренесе в Катар

Робърт Де Ниро и принцесата на Катар, учредителка на фестивала. Снимка: Официален сайт

Тези две места като че ли нямат нищо общо. Но в действителност прочутият нюйоркски квартал Трайбека (Tribeca*) и държавата Катар имат прилики. Хората които живеят и на двете места представят всички раси, култури и националности, и на двете места няма местна кухня, и на двете места английският е езикът за общуване, но затруднява родените в Англия, и накрая - и  на двете места шофьорите на таксита обикновено са индийци.

Малко по-голяма от Бургаска област, държавата Катар е абсолютна монархия. Нейните граждани, които са едва 10% от жителите й, са с най-голям доход на глава от населението в света. Малка, но тя буквално се къпе в газ и петрол и на практика може да си купи всичко което поиска.
Демократична Трайбека, макар и част от най-напредналата икономически страна, далеч няма подобен ресурс. Кварталът, известен с либералните възгледи на жителите си, е и един от най-засегнатите след атаката на 11 септември 2001. Това е повод Робърт Де Ниро (който живее в Ню Йорк в същия район), Джейн Розентал и Крег Хаткоф да положат основите на събитие, което да върне интереса към тази част на града и да спомогне за неговото икономическо и социално раздвижване. Така се ражда „Трайбека филм фест (Tribeca Film Festival - TFF) и само за първите си три издания донася на местния малък бизнес печалби от над 50 милиона долара и цели 660 милиона в икономиката на Ню Йорк.

Съпругата на Де Ниро - Грейс Хайтауър Де Ниро (вляво), Джейн Розентал, съучредител на кинофестивала „Трайбека” и Робърт де Ниро на кинофестивала в Доха, Катар. Снимка: Официален сайт

Ориентацията му е към малки и независими продукции, към млади и неутвърдени имена в киното, към филми показващи нов или необичаен поглед към чужди култури. Наричат го „Другия „Сънданс” - заради близостта на платформата му до тази на феста в щата Юта, създаден от другият Робърт – Редфорд,. Наричат го „инди”** - фестивал на независимото от големите холивудски студия кино, на направените с малко пари филми, от неизвестни или начеващи в киното творци. Но само за 5 години „малкият”, добре мениджиран фестивал за нискобюджетни филми, се разрасна до високо бюджетното предприятие Tribeca Enterprises.

Идеята за пренасянето на феста “Трайбека” в Доха, Катар, е дело на нейно превъзходителство шейха Майаса Бинт Хамад Бин Халифа Ал Тани и датира от лятото на 2006 г. Тогава 26-годишната катарска принцеса, току- що дипломирала се в Duke University, САЩ, започва работа като стажант във филмовия фест на Трайбека. По нейните думи; една такава съвместна идея „може да играе положителна роля за сближаването на различните култури в днешния глобален свят, а също и да събуди интерес и разбиране към арабския свят и арабската култура”.

Салма Хайек (вдясно) на червения килим. Снимка: авторката

Тази година „Доха Трайбека Филм Фест” (DTFF), се проведе за втори път в края на октомври, в още миришещото на боя Катара - културно селище мечта, състоящо се от огромен комплекс сгради, изложбени зали, креативни центрове за обучение по изкуства, величествен оперен театър и  може би най-съвременният по дизайн и техническо оборудване открит кино салон в света, дело на нюйоркския дизайнер Джерами Том (Jeremy Thom). Разположена на брега на морето и построена в традиционен арабски стил, бляскаво осветена нощем, Катара дава всичко, което може да се желае в областта на всяко изкуство.
Присъствието на медии смайваше - CNN, Al Jazееra, BBC, Euronews, Variety, Hollywood Reporter, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване