11/17/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Тежка седмица за Европейския съюз

РИА Новости

Централата на ЕС в Брюксел. Снимка: Уебшотс

Европейската столица Брюксел навлезе в тежка седмица на финансови консилиуми: за всеки от петте дни са насрочени съвещания на финансовите министри от еврозоната (16 държави), министрите на финансите от целия ЕС, а и консултации по бюджетни проблеми. Подобни “медицински упражнения”, уви, стават обичайни за Евросъюза, който вече не може да пренебрегва занемарените си болести.

От някои “пациенти” като Ирландия, изправена пред дефолт, вече се носи лъх на реанимация, а други като “увисналия” бюджет на ЕС за 2011 г. се нуждаят за момента само от прецизна хирургия. И едното, и другото обаче са синдроми, сочещи големи финансови неуредици в Голяма Европа. Съответно експертите правят прогнози, от които в най-добрия случай обикновено те побиват тръпки, а в най-лошия . . .

Говори се, че догодина Старият свят няма да се “освободи” от последиците на финансово-икономическата криза през 2008-2009 г., а ще бъде заплашен от стагнация. Най-малкото “келтският Север” на Стария свят (Ирландия) и неговите “иберийско-апенински покрайнини” (Португалия, Испания и Италия). Германия и Франция пък може “да излязат напред” и да затвърдят “икономическото полуразпадане” в рамките на ЕС, разделен на финансово дисциплинирани, икономически напреднали държави и други - изоставащи. А последните, освен споменатите вече “болни”, включват почти изцяло бившия “блок от соцлагера”.

Всички финансови неуредици са взаимосвързани и произтичат все от въпросната финансова криза. За да не отегчим никого с излишни счетоводни подробности, ще посочим, че проблемът с бюджета на ЕС е почти класически пример за свади, каквито се развихрят в руските вилно-строителни кооперации.

Европейската комисия и Европарламентът (председателят и управата) искат да увеличат бюджета с 6,1 на сто; “големите” (като Франция и Германия) са съгласни, стига процентът да е малко по-малък; “парцелите в периферията” (Великобритания, Швеция, Холандия, Латвия, Естония, Унгария) пък скланят за увеличение най-много с 2,9 на сто. Плюс това Европарламентът настоява да му отпуснат повече гласове в разработването на бюджета, нещо неприемливо според “старите европейци”.

В крайна сметка засега се очертава, че ако ЕС не одобри бюджета си за 2011 г., ще се наложи да стартира механизма за месечно финансиране по отделни пера. Това означава да каже “сбогом” или в най-добрия случай “почакайте” на проекта, предвиждащ създаването на нова служба за външна дейност на ЕС (общо външно министерство). Също и на много други проекти, например в сферата на науката, културата, митническия обмен. Общо взето, множество програми ще изгърмят.

Предложеният бюджет на ЕС за 2011 е 130 милиарда евро. По принцип оценката за “общата кесия” винаги представлява към 1 процент от съвкупния БВП на държавите членки. От 2007 г. впрочем Брюксел планира петгодишен бюджет и редовно го коригира. Сега става дума за периода 2007-2013 г. Страхотни са обаче различията в приноса на отделните донори. От общо 27 държави само Германия (164 милиарда евро), Франция (140), Италия (116) и Великобритания (103) внасят повече от сто милиарда. Вноската на Испания е 76 милиарда. Точно затова в ЕС ги наричат “голямата петорка”. Всички останали не прескачат летвата от 25 милиарда.

Почти навсякъде с изключение само на Скандинавия са въведени мерки за строги бюджетни икономии, тъй че малцина имат желание да увеличат разходите. Британците отпърво искаха дори да блокират по принцип всички възможни добавки. Убедиха ги обаче да склонят на 2,9 процента, инак Евросъюзът направо би забуксувал на място. Сега пък няма яснота с какви стъпки ще се движи общността идната година. При всяко положение ЕС все пак има някакъв бюджет, бил той голям или малък. Брюксел съвсем не е изпаднал до просешка тояга. Но ако погледнем Ирландия . . .

Финансовите министри на 16-те държави от еврозоната ще се наложи да решат какво да правят с Ирландия - тази ...

Публикувана на 11/17/10 22:40 http://e-vestnik.bg/10433/tezhka-sedmitsa-za-evropeyskiya-sayuz/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване