11/18/10 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

България - средноевропейска или “средноафриканска”?

в. Култура

Бойко Борисов: “България ще стане средноевропейска държава до 3 г. Това съм го обещал.” - 11.08.2010, news.bg
Бойко Борисов: „След 5-6 години ви гарантирам, че ще станем средноевропейска държава” – 20. 09.2010,Ню Йорк
Лъчезар Аврамов. Снимка: сбж-бг

Ако представата за средноевропейска държава се свежда до добре асфалтирана територия, населена с безвизови аборигени, това може и да се случи. Самите европейци, обаче, имат доста по-различни критерии за собственото си развитие, т.е., и за нашето, защото все пак ние сме част от тях.

Какво всъщност означава „средноевропейска държава”? В различните исторически периоди и на различни фази на развитие на икономическата мисъл са били лансирани множество критерии - инвестиции във физически капитал и инфраструктура, образование и обучение, технологичен прогрес, макроикономическа стабилност, добро управление, фирмено съвършенство, пазарна ефективност и др., които във взаимодействието си са дефинирали процеса на социалния просперитет.

В началото на нашия век анализите придобиха обобщеност в едно възлово понятие – „конкурентоспособност”, което може обективно да ни позиционира в конюнктурата на съвременния динамичен свят. Нека се обърнем към един от най-авторитетните източници. Неотдавна Световният икономически форум (World Economic Forum) представи новия доклад за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2010-2011). Това е най-всеобхватното и представително проучване за конкурентоспособността – тази година то обхваща 139 страни.

Тази година България е класирана на 71-во място, което чисто аритметично е около средното, но не за Европа. По-скоро може да се определи като “средноафриканско“. В европейската класация, която се прави и отделно, ние сме поставени на предпоследно място, вместо на традиционното си последно, но това “постижение” е поради финансовата криза в Гърция и, разбира се, е временно.

За да бъде постигната максимална обективност, методиката на Доклада е изградена върху 12 стълба, съставени от 111 показатели. Те са подбрани така, че да отразяват максимално спецификите на всички класирани страни и по някои от тях България е на първо място, например, „влиянието на маларията върху бизнеса”. Поради това методиката предлага различни сечения на класирането, едно от най-важните от които е „фактори на иновативност и усъвършенстване”. По този масив от критерии България е на 95-о място.

За леко сравнение: Замбия – 90-о, Намибия – 92-ро, Танзания – 94-то. Особено силно впечатление правят някои специални показатели: „Brain drain” (изтичане на мозъци) – 127-мо, „Availability of latest technologies” (наличност на съвременни технологии) – 100-но, „Firm-level technology absorption” (фирмено ниво на възприемане на технологиите) – 127-мо. Това е печалният отговор на вечния въпрос „Къде сме ние?”. Без никакво съмнение, по пътя към „средноевропейското” си битие ние трябва да поемем почти от самото дъно на цивилизацията!

Освен чисто статистически данни, „Докладът за глобалната конкурентоспособност” предлага и квалифицирани препоръки за формиране на политики, изградени на основата на най-съвременни икономически, социални и управленски критерии. За да няма никакво съмнение, нека прочетем текста на Доклада: “Връхният стълб на конкурентоспособността са технологичните иновации.

Значителен напредък може да бъде постигнат от подобряване на институциите, изграждане на инфраструктура, намаляване на макроикономическата нестабилност или подобряване на човешкия капитал. Всички тези фактори, обаче, в крайна сметка преминават в намаляваща възвращаемост. Същото се отнася и за ефективността на труда, финансовите и стоковите пазари. В дългосрочен план, стандартът на живот може да бъде подобрен само чрез технологични иновации.”

И още: „Това изисква среда, която благоприятства иновационните дейности, подкрепени както от публичния, така и от частния сектор. По-специално, това означава достатъчно инвестиции в научни изследвания и развойна дейност (R&D), особено от страна на частния сектор; наличието на висококачествени научноизследователски организации; тясно сътрудничество в научните изследвания между университетите и индустрията и защита на интелектуалната собственост.

На фона на настоящата икономическа несигурност е важно да има противопоставяне на натиска за намаляване на нивото на R&D разходите, както частните, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване