11/18/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Туркменистан харчи луди пари за напразни олимпийски надежди

Асошиейтед прес

Проектът за Олимпийски стадион в Ашхабад. Снимка: официален сайт

Пръскането на милиарди долари за построяване на “олимпийско” градче е смела авантюра дори за лудия по спорта туркменистански лидер. Тази далечна централноазиатска пустинна страна, която не е успяла да спечели и един олимпийски медал, откакто получи независимост през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз, няма кой знае какви спортни постижения.

Въпреки това правителството на богатия на енергийни ресурси Туркменистан планира да похарчи 5 милиарда долара, за да изгради на три етапа простиращ се на площ от 157 хектара (388 акра) комплекс.

53-годишният президент Гурбангули Бердимухамедов направи демонстрация на физическите си възможности, като се качи на колело и яхна кон по време на неотдавнашна церемония по полагане на основите. Бердимухамедов предсказа, че един ден Туркменистан ще бъде домакин на голямо спортно състезание, без пряко да спомене някакви конкретни планове за олимпийска кандидатура.

“Спортисти от целия свят ще се надпреварват тук на големи международни състезания и ще бъдат постигани значими успехи”, каза Бердимухамедов.
Олимпиадата може да е твърде амбициозна цел, но размерът на инвестициите предполага, че туркменистанските власти може би се готвят за кандидатура за Азиатските игри.

Състезателните страсти на Туркменистан, който е напълно неизвестен на международната спорта арена, се ограничават главно до конните спортове и борбата. Конете и в частност националната порода ахал-теке са на почит тук.
Спортният комплекс, определен от туркменистанските власти като олимпийското градче на страната, е със смайващи размери.

На първия етап от изграждането ще бъдат построени 30 спортни обекта, включително хокеен стадион с 10 000 места, закрит плувен басейн, колодрум, игрища за бадминтон и тенис, както и зала за боулинг. В закритите спортни съоръжения ще се провеждат състезания по гимнастика, борба, вдигане на тежести, фехтовка и бокс.

Властите казват, че перлата в короната ще бъде нов “олимпийски” стадион с 60 000 места, разположен на площ от 40 хектара. Планираното село за атлетите ще се състои от 20 блока с апартаменти, които могат да поберат до 12 000 души, а монорелса ще го свързва със спортните обекти.

Туркменистанските атлети може все още да не се придържат към олимпийския девиз “citius, altius, fortius” (от латински “по-бързо, по-високо, по-силно”), изписан на руски език по стадионите в бившия Съветски съюз, но тяхното правителство разтваря хазната, за да им даде поне възможност за големи мечти.

В решимостта на Бердимухамедов да изгради поколение от шампиони в спорта личат силни следи от съветското минало на страната. “Развитието на масови физкултурни и спортни занимания ще стане в бъдеще един от нашите приоритети”, каза Бердимухамедов на церемонията по полагане на основите на 5 ноември.

Съветските власти активно насърчаваха физическите упражнения, а спортните успехи обикновено бяха използвани на международната сцена като показател за постиженията на комунистическия режим.

Откакто дойде на власт, Бердимухамедов полага сериозни усилия да се представя като човек на действието в поразителен контраст с епикурейския си предшественик - президента Сапармурат Ниязов, който почина на 66 години от сърдечна недостатъчност през 2006 г.

Ниязов правеше спорадични опити да изгради у своите сънародници разбиране за ползата от упражненията. Най-забележителното му начинание в тази насока беше да поведе своите министри и правителствени служители на годишна 8-километрова разходка по Алеята на здравето - бетонно стълбище, построено на хълмовете, издигащи се над столицата Ашхабад. Известно е обаче, че докато служителите бъхтеха нагоре по хълма, Ниязов пристигаше на върха с хеликоптер, с което обезсмисляше цялото упражнението.

За разлика от него Бердимухамедов редовно е показван по държавните медии как язди кон или участва в тренировки по бойни изкуства. Очевидно в стремеж да подражава на Владимир Путин той също така се пробва да кара състезателен камион и да пилотира изтребител.

Цялото градче ще бъде завършено до 2016 г., но един ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване