11/19/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Сивият кардинал на “Уолстрийт”

Феликс Рохатин. Снимка: от тв екрана

Изгледът от 62-рия етаж на Рокфелер център е впечатляващ - небостъргачите на Манхатън сякаш са на една ръка разстояние, в далечината се виждат Статуята на свободата и река Хъдсън. Истинската забележителност обаче е възрастният господин в сиво сако и с големи очила зад бюрото. Феликс Рохатин, най-влиятелният инвестиционен банкер след Втората световна война.

От над 50 години 82-годишният Рохатин е “сивият кардинал”, който стои зад ръководители на концерни, президенти и премиери. Един от последните Велики на Уолстрийт. Най-вече той е човекът, който стои зад спасителни акции по обществена поръчка. През 70-те години е причината град Ню Йорк да се размине с фалита, като привлича частни инвеститори, а напоследък отново се търсят подобни умения. На бюрото му в банка Lazard, където започва кариерата си като млад брокер през 1948 година, все още няма компютър, а за новия Уолстрийт с неговата трескавост няма много място.

“Когато започнах, всичко се въртеше около консултациите, а днес тава дума преди всичко за купуване и продаване”, отбелязва банкерът. Рохатин, роден през 1928 година във Виена в семейството на еврейски пивовари, които бягат в САЩ заради нацистите, почти през целия си живот е бил банкер. На Уолстрийт се разказват легенди са способностите му да анализира сложни финансови структури при сливания и поглъщания.

Само в края на 90-те години работи три години като американски посланик в Париж. След това Уолстрийт отново го поглъща, а през февруари тази година той се върна при стария си работодател банка Lazard като специален съветник. Няколко седмици по-късно стана известно, че Lazard консултира гръцкото правителство при управлението на кризата - спасителна акция по обществена поръчка, създадена сякаш специално за Рохатин. “Това е завръщане у дома”, казва той и обяснява, че не може да говори за Гърция.

Рохатин има славата на най-дискретния сред дискретните кукловоди в света на инвестиционното банкиране. Той е на “ти” с множество европейски политици, познава навиците на европейците, обожава Жан Моне, който е сочен за един от създателите на Европейския съюз. Отбелязва, че все още е привърженик на европейската идея и на еврото.

Сега в Lazard Рохатин ръководи “специалистите по саниране”, при това не само за Гърция, но и за САЩ, за да не настъпи кризата, заплашила някога Ню Йорк. “Никой не знаеше, колко близо бе градът до ръба. Когато ние бяхме включени, разбрахме, че дупката е много по-голяма, отколкото се предполагаше. Само още два дни и краят щеше да настъпи”, припомня си финансистът.

Тогава Ню Йорк има дефицит от 2,2 милиарда долара и задължения за 14 милиарда долара. За 1975 година това е “отрицателен” рекорд, сравним с днешното положение на Атина. Ефектът от евентуален фалит би бил опустошителен. “Фалит на финансовата столица би хвърлил цяла Америка в криза”, коментира Рохатин.

Финансистът успява да сътвори шедьовър. Започва със създаването на Municipal Assistance Corporation (Mac), която действа като кредитор на града. Нюйоркчани наричат дружеството Биг Мак (Big Mac), а Рохатин остава негов почти безспорен властелин до 1993 година. За финансирането му се издават облигации, които са гарантирани с бъдещите обществени приходи. Подобно на случая с Гърция частните инвеститори са готови да купуват облигации, само ако градът приеме драконови мерки за икономии, като повиши таксите, намали услугите и съкрати хиляди общински служители.

Синдикатите блокират работата, Мак е изправена пред крах. Тогава обаче Рохатин получава голямата награда, от която все още е горд. “Накрая синдикатите дори помогнаха при финансирането”, припомня си банкерът. Умелият манипулатор успява да ангажира пенсионните каси на синдикатите да вложат 40 % от капитала си в Мак.

Това не са единствените изненадващи връзки, които банкерът изплита. “Знаете ли кой ни помогна да получим необходимата подкрепа от Вашингтон? Германският канцлер Хелмут ...

Публикувана на 11/19/10 22:35 http://e-vestnik.bg/10451/siviyat-kardinal-na-uolstriyt/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване