11/19/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Стратегически рамки” или наочници за Русия и НАТО

Газета.ру

Натовските срещи на върха не са повод да очакваме сериозни съдържателни решения. Тези форуми обаче са показател за обстановката в алианса и за отношението към най-важните му външни партньори. Атмосферата е качествено различна в сравнение с предишната среща на високо равнище, на която присъства руски президент. Остава да разберем доколко може да схващаме днешното затопляне като цикличен подем, който отново ще бъде последван от спад. Защото отношенията между Русия и НАТО са функция от отношенията между Русия и САЩ, а както сочат вътрешнополитическите промени в Америка, те отново поемат в старата, но съвсем не и добра посока.

Преди две години и половина - през пролетта на 2008 г,. Владимир Путин заяви, че смята да посети срещата на върха на НАТО в Букурещ. С което предизвика съществено напрежение. Администрацията на Джордж Буш твърдо се канеше да доведе до логически край две свои геополитически инициативи, неприемани от Русия. Да предостави на Украйна и Грузия планове за действия за членство в алианса (ПДЧ), сиреч да им отвори директен път за влизане в пакта, и да започне работа по проекта за разполагане на трети позиционен район от стратегическата ПРО на САЩ в Полша и Чехия. За Щатите бе важно да бъдат официално упълномощени от европейските си съюзници и за двете начинания.

Белият дом с право се страхуваше, че присъствието на Путин в румънската столица само ще изостри противоречията в НАТО и ще насочи вниманието към факта, че американската политика е основен фактор за разграничаването в алианса. Общо взето, стана точно така. Решенията на форума издаваха, че в съюза е настъпил смут. Независимо от твърдия натиск на САЩ, големите европейски държави блокираха ПДЧ за Украйна и Грузия, но в заключителната декларация безапелационно бе заявено, че и двете страни ще станат членки на алианса. НАТО подкрепи като цяло създаването на американска ПРО, при все че западноевропейските държави изразиха недоумение защо е избран за начало тъкмо регионът, в който тя максимално дразни Москва.

Срещата би могла все пак да очертае баланс на интересите - неслучайно веднага след Букурещ Путин и Буш подписаха в Сочи “Декларация за стратегическите рамки”, чиято цел според замисъла на Русия бе да сложи черта под общото наследство на президентите (и двамата се канеха да напуснат поста). Фактически тя включваше цялата програма, наречена по-късно “рестартиране”. Но вместо да направят пауза в дейността си, както очакваше Москва, САЩ започнаха по-интензивно да подкрепят Тбилиси и подписаха договори с Прага и с Варшава, което бе сметнато за нарушение на неформалните договорености.

Почти всички правят връзка между резултатите от срещата на върха и грузинско-руската война, избухнала 4 месеца след нея. Едни обаче виждат причината за сблъсъка в нерешителното поведение на съюзниците, отказали да отворят врати пред Тбилиси и насърчили с това Москва, а други смятат, че тъкмо обещанието на пакта “рано или късно” да приеме Украйна и Грузия е внушило на Михаил Саакашвили усещането, че е покровителстван от НАТО, и го е провокирало към авантюра. При всяко положение действията на алианса допринесоха за ескалацията на конфликта.

Днес всички очакват от посещението на Дмитрий Медведев в Лисабон да излезе нещо добро. Руско-американската атмосфера значително се е подобрила. Освен това, през изтеклите над две години НАТО се сблъска с непреодолими проблеми в Афганистан, а в Букурещ все още избягваше да акцентира върху тези неща. Във Вашингтон липсва ясна линия на поведение, а най-вече разбиране за преследваната цел. Независимо обаче дали американците искат да останат дълго време в Афганистан или напротив, да се изтеглят в обозримо бъдеще, ще имат нужда от съдействието на Русия.

Същевременно е все по-вероятно афганистанската кампания да стане последната, в която САЩ се осланят на европейските си съюзници. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване