11/21/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Първият трамвай в Израел скоро ще тръгне в Ерусалим

Франс прес

Трамваят в Ерусалим. Снимка: алстом

Първият трамвай на Израел, който е предизвикващ спорове проект, би трябвало да бъде открит напролет в Ерусалим след значителни забавяния, свързани с особения статут на Свещения град. “Населението изпита затруднения от строителните дейности, които започнаха през 2006 г., но вече сме близо до целта”, увери жителите Шмуел Елграбли, говорител на Екипа за мениджмънт на транспорта на Ерусалим - държавен експертен орган, свързан с министерството на транспорта и кметството.

Трамвайната линия трябваше да е готова през 2008 г., но се забави заради археологически открития по време на строителните дейности, допуснати грешки, разногласия и мудна процедура. Проектът бе атакуван и политически, защото трамваят ще обслужва обитавания предимно от араби Източен Ерусалим, който международната общност смята за окупирана територия.

Пропалестинска група заведе дело във Франция срещу двете френски компании “Алстом” и “Веолиа”, които участват в строежа, с аргумента, че участъкът от трамвайната линия в анексираната от Израел през 1967 г. арабска част на Ерусалим нарушава международното право. “Всичко това ни коства заплахи с бойкот и риска да загубим важни договори”, признава пожелал анонимност представител на “Веолиа”. Местните жители бяха принудени да се въоръжат с търпение.

“Живеем в прахоляк и шум на пневматични чукове. В резултат клиентите ни се разотидоха”, оплаква се търговец в центъра на града.
“Трябваше да се мине през това. До 15 години градът ще наброява над един милион жители (сега са 790 000). Трамваят е решението за спечелване на битката за свободното движение”, изтъква обаче Елграбли. Правителството залага на трамвая за ограничаване достъпа на колите до градския център, който скоро ще стане пешеходна зона, и за намаляване на замърсяването.

Международният търг бе спечелен през 2004 г. от консорциума Сити Пас, който обединява от израелска страна застрахователя “Харел” и “Полар инвестмънтс” за финансирането и “Аштром” за строителната дейност, както и френските компании “Алстом” и “Веолиа”, които получиха концесия за 30 години. Първата трамвайна линия с 24 спирки е двупосочна и с дължина 14 км от еврейския квартал Писгат Зеев в Източен Ерусалим до връх Херцел на запад, минавайки през известната търговска улица “Яфа” в градския център.

Според Елграбли изборът на маршрута е бил продиктуван единствено от критерии за рентабилност. Той разчита на 320 000 потребители дневно, позовавайки се на доклад, според който 37,7 процента от жителите на съответните квартали - араби, светски и религиозни евреи - ползват градския транспорт. Общо 46 трамвая с капацитет по 250 пътници ще осигурят транспорта. В пиковите часове ще се движи по един трамвай на всеки пет минути. Предвиденото разширяване на трамвайната мрежа ще свърже градския център с двата големи комплекса на Ивритския университет и болницата Хадаса, разположени съответно на изток и запад.

Проектът вече струва един милиард евро. Наложи се да се изселят и обезщетят 300 семейства, да се построят паркинги, да се модернизира събирането на отпадъци, което на места е от османско време, да се създаде специално антитерористично звено и да се решат многобройни топографски главоблъсканици. Как например да се позволи на трамвая да завива под прав ъгъл на края на улица “Яфа”? Тунел е невъзможен и се наложи вариантът с мост, но при условие, че не се запушва хоризонтът с огромни бетонни стълбове. Ето защо испанският архитект Сантяго Каратрава проектира внушителен висящ мост при входа на Свещения град.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване