11/22/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Дора Бакояни разбива десницата в Гърция с нова партия

Дора Бакояни. Снимка: глобаллидерс

Жестока партия за здрави играчи на политическата шахматна дъска вдясно от центъра започва в Гърция, след като вчера бе обявено учредяването на нова партия от Дора Бакояни, която коренно променя реалностите в това пространство.

Макар и да посрещна хладнокръвно новината за създадената нова формация, наречена “Демократичен алианс”, от Дора Бакояни, лидерът на партията Нова демокрация Андонис Самарас не можа да скрие тревогата си от задаващите се промени в съотношението на силите в “синята къща”.

Трънлив изглежда ще бъде в близко време пътят за десноцентристкото пространство и най-вече за водещата сила в него партията Нова демокрация, тъй като се очертават множество проблеми за нейния лидер Самарас.

Темелите на Нова демокрация се клатят, тъй като, от една страна, партията вече ще е подложена на натиск от страна на формацията Демократичен алианс на Дора Бакояни, а от друга, ще бъде принудена да отблъсква войнствената реторика на другата формация - Народен православен сбор ЛАОС, водена от Георгиос Карадзаферис /гръцкия Льо Пен/.

Тримата лидери са изправени пред най-голямото предизвикателство за последните години. Надпреварата между тях прави изключително трудни усилията на консерватора Самарас за обновяване и развитие на партията Нова демокрация.

Събитията на политическата сцена в Гърция се очаква да се разразят бързо и да протекат в условията на една трудно предвидима икономическа среда. Никой обаче не може със сигурност да потвърди кои ще бъдат тези, които ще влязат в новата формациця на Дора Бакояни, и какви ще са загубите от това за националистите от партията ЛАОС.

Премиерът и лидер на управляващите социалисти Георгиос Папандреу обяви, че е поканил Дора Бакояни на среща на четири очи, която е в рамките на неговите заявени преди това усилия за срещи и с останалите лидери за постигане на консенсус в страната.

Стремежът на Бакояни да се вмести в либералния център се очаква да създаде пречки на Самарас, който залага на провалилите се в миналото опити през последните години за създаване на други формации от висши партийни функционери на Нова демокрация.

Въпреки това обаче, безпокойството в централата на “сините” в Атина е силно, тъй като Самарас, колкото и да се опитва да игнорира факта с учредената нова партия на Дора Бакояни, очаква да види как ще се развият по-нататък процесите около тази уникална ситуация за десницата в Гърция, независимо от това, че висши партийни кадри от Нова демокрация заявяват, че със сигурност експериментът на Бакояни ще се провали.

Загрижеността на Самарас произтича и от факта, че неговата партия Нова демокрация загуби около 600 хиляди гласоподаватели на парламентарните избори миналата година. “Призракът” за свиване на формацията броди из партийната централа на консерваторите в Атина.

Тревога е обхванала и лидерът на ЛАОС, който е в непрестанен конфликт със секретаря на парламентарната група на Нова демокрация, радващ се на подкрепата и на други депутати. Страхът идва и от това, че присъствието на новата политическа формация на Бакояни по средата между Нова демокрация и ЛАОС е неудобна за лидера на националистите Карадзаферис да се възползва от изтичане на гласове към него от евентуално недоволство на избирателите от консерватора Самарас. На местните избори наскоро партията ЛАОС отчете намаляване на процентите за нея.

Резервирано спрямо Самарас е все още и основното ядро на “караманлистите” /привържениците на бившия лидер на консерваторите Костас Караманлис/, които смятат, че сегашният лидер на Нова демокрация има погрешна стратегия. Караманлис от своя страна каза пред свои събеседници, че е нужна още много работа, за да може главната опозиционна партия да промени мнението на електората за нея.

В този климат на подозрителност, който цари между “караманлистите”, централното ръководство на консерваторите, изтичането на хора и желанието на Самарас за “чисти отношения” вътре в Нова демокрация, все повече се налага ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване