11/23/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Фемен” - красивите голи гърди на протеста

Асошиейтед прес

Активистка на “Фемен” протестира срещу насилието над жените. Снимка: топнюз

Как да протестираш срещу домашното насилие, корупцията и посещение на руския премиер Владимир Путин? Отговорът на Украйна - свали си сутиена!

Група млади активистки набират популярност в Украйна с организирането на топлес протести, които включват сексуални жестове, неприлични лозунги и сблъсъци с охрана и полиция. Често основният смисъл на начинанието е да останеш гол. Активистките - стройни, дългокраки красавици с украински венци от цветя в косите, твърдят, че защитават правата на жените и се борят за демокрация, но според някои критици те просто търсят слава и уронват феминистката кауза.

“След като сексуалността се използва, за да се продават коли и бисквити, защо да не я използваме за социални и политически проекти”, заяви 26-годишната лидерка на “Фемен” Анна Хутсул, която пуши цигара след цигара и има късо подстригана червена коса. “Понякога трябва да си покажеш гърдите заради идеологически причини”, отбелязва тя.

Изглежда, украинският произход на движението “Фемен” не е съвпадение - Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. доведе до хаотична демокрация и превърна шумните улични протести в нещо като национален спорт. Сформирана по време на момичешко пижамено парти преди две години, групата се превърна в популярно движение, чиито лудории са предмет на вечерните новини, токшоута и клюки по блоговете. Те всъщност станаха толкова популярни, че Хутсул планира да създаде политическа партия и да се кандидатира за парламента.

Групата води кампания срещу проституцията и дискриминирането на жени, но се занимава и с широк кръг от горещи теми в Украйна като данъчния кодекс, свободата на словото и чуждестранните заеми на правителството. Понякога изглежда, че просто си търсят претекст. “Всъщност не ни пука много, просто искаме да си покажем циците”, пише в блога на групата по повод един протест.

“Фемен” започна малко плахо - поне според днешните стандарти на групата. През лятото на 2008 г. активистки с оскъдни бикини влязоха във фонтан в центъра на Киев, за да протестират срещу недостига на вода в студентските общежития. След това една по една активистките започнаха да си показват гърдите на митинги. Днес всичките демонстрантки на движението са топлес- нещо, което според Хутсул е различно от публичната голота, която украинското право определя като хулиганство.

Украинките от “Фемен” излязоха с голи гърди срещу Путин. Снимка: от тв екрана

Разликата често убягва на полицията, която редовно глобява и задържа закратко активистите за разголване на публични места. Групата попадна в центъра на вниманието тази година, след като активистки се появиха голи до кръста пред десетки фотообективи и телевизионни камери пред избирателната секция, където бъдещият президент Виктор Янукович се очакваше да пусне бюлетината си на президентските избори и извикаха “Спрете да изнасилвате страната”.

“Фемен” саботира най-голямото модно шоу в Украйна миналия месец, когато две голи до кръста активистки се качиха на подиума, държейки постери с надписи “Подиумът е магазин за месо” и “Модел, не отивай в публичен дом”. Някои хора в публиката бяха объркани от комбинацията между голи гърди и скандиранията срещу третирането на жените като сексуални обекти.

“Начинът, по който представяме нашето послание, и самото послание си противоречат”, отбеляза Хутсул, икономист по образование и бивш мениджър от шоубизнеса, която се е преместила в Киев от провинциален град в Западна Украйна. Самата Хутсул не взима участие в топлес протести, за да има един “сериозен човек”, който представя “Фемен” в официалните институции и токшоута.

Групата предизвика малък дипломатически скандал в края на октомври, когато пет активистки се съблякоха близо до статуята на болшевишкия лидер Владимир Ленин и призоваха руския премиер Владимир Путин, който тогава бе ...

Публикувана на 11/23/10 22:45 http://e-vestnik.bg/10467/femen-krasivite-goli-gardi-na-protesta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване