11/25/10 04:21
(http://e-vestnik.bg/)

Бранимир Ботев: Продават ракия с препарати за разтваряне на ръжда

Бранимир Ботев. Снимка: от екрана на бТВ

Бранимир Ботев е председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Бил е директор на Института по маркетинг, на френско-българския междуправителствен център за управление и маркетинг МАРКОМ и секретар на Съвета по администрация при правителството на Иван Костов. Той е и първият наш представител в Института по публична администрация към ЕС в Маастрихт. Член е на УС на CEPS в Брюксел - централата на алкохолната индустрия на Европа.

- Г-н Ботев, имаше предупреждения и от Агенция „Митници”, че в немалко от случаите алкохол, произведен в селски и нелегални казани, се явява и опасен за хората. Така ли е?

- Категорично се доказа, че той не е безопасен. Лошото е, че никъде няма официална статистика, която да показва колко хора са интоксикирани, колко хора са умрели, вследствие на всичко това, като употреба на фалшив алкохол. Съвместно с Изпълнителната агенция за лозата и виното към земеделското министерство сме правили проверки. Искам да подчертая, че това е органът, който най-добре си върши работата в България, за съжаление, неговите функции са орязани по закон. Направихме проверка и изследвахме 17 проби за т.нар. домашни ракии и селски казани. Оказа се, че само при две от тях имаше нещо общо със здравословните норми за ракия. В другите 15 имаше какво ли не, като започнем от метилов алкохол, който надхвърляше 4-5 пъти съдържанието на метил в нормални ракии, което означава, че има предпоставки за ослепяване, предпоставки за инсулти, за инфаркти и т. н. Намерихме и препарати, които се използват за разтваряне на ръжда, т. е. някой си е обработвал казана от черна ламарина преди това и след това е варил. След като този препарат може да разтвори ръжда, можете да си представите дали ще ви разтвори или няма да ви разтвори червата.

- Тези проби кога са взети?

- Преди 1 година.

- Но положението не се е променило оттогава?

- Не, не се е променило и, за съжаление, България е единствената страна, която няма стандарт за уредите, в които може да се дестилира спирт за хранително-вкусовата промишленост, т. е. домашна ракия. И затова можете да видите на всеки кръстопът, на всеки селски панаир и на всеки мегдан, цигани, които ви продават нещо средно между кюмбе и пералня и ви казват: „това е казан за варене на ракия”. Може ли всеки да си направи в двора малка месарница или малка млекарница или някакво предприятие, което да произвежда хранителни продукции? Защо тогава за спирт за хранително-вкусовата промишленост всеки да може да го прави? Решението тук може да е само едно. Крайно време е да се въведе стандарт на материалите, от които могат да се направят такива съоръжения, стандарт за кубатурата, с която могат да работят. И ако държавата няма сили да се занимава с това – да приложи практиката на Европейския съюз по регистрирането на подобни уреди, поне да изготви такъв стандарт, какъвто министър Найденов пледира на месото, на млякото. По същия начин трябва да се изготви стандарт на тези уреди. Ние като браншова асоциация сме готови да ги регистрираме при нас и да извършваме съответната годишна сертификация с органите по стандартизация. Не виждам друго решение в тази връзка.

- Проблемът тук е, че това трябва да стане насилствено едва ли не, не всички ще искат да регистрират, че имат казан вкъщи.

- Те и сега са така. Ако си мислите, че повече от една четвърт от казаните се декларират, дълбоко се лъжете.

- Именно в това е проблемът, че ще има още едно изискване, което няма да се спазва.

- Вижте, това че не всеки иска да си регистрира оръжието пред полицията, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване