11/25/10 22:34
(http://e-vestnik.bg/)

Изтокът забогатява шеметно

в. Ханделсблат

Богатството в Китай през последните десет години се е увеличило повече от три пъти. Благосъстоянието в Русия пък е нараснало даже пет пъти. Банките в целия свят се надяват на нови сделки със състоятелните азиатски клиенти.

“Средното царство” става все по-богато. В своя “Глобален доклад за богатството” голямата швейцарска банка Credit Suisse подчертава, че имуществото на частните домакинства в Китай през последните десет години се е увеличило повече от три пъти. През 2000 г. недвижимото имущество и инвестираните средства на всички китайци е възлизало на около 4.7 трилиона долара, а сега този показател наближава 16.5 трилиона долара. За сравнение – германците са увеличили частното си притежание от 5.8 на приблизително 11 трилиона долара, тоест с почти 90 %.

В този, публикуван за първи път, доклад и неговите приложения със статистически данни икономистите от Credit Suisse изследват как се е променяло богатството в света през последните десет години. Техният главен извод е, че въпреки спукания балон на интернет индустрията, фалита на Lehman Brothers и икономическата криза благосъстоянието в целия свят в дългосрочна перспектива очевидно се увеличава.

Credis Suisse оценява намиращото се в частни ръце имущество на около 200 трилиона долара. Разпределено средно на всички възрастни жители на планетата, това означава собственост на стойност около 43 800 долара, което е с 43 % повече в сравнение с 2000 г.. Част от измерваното в американски долари нарастване швейцарските икономисти приписват на слабостта на американската валута в сравнение с други водещи валути. Но дори и да се изключи валутният фактор, населението на планетата днес е средно с 24 % по-богато отколкото преди 10 години.

Тази тенденция се подсилва от бурния ръст на страните с развиваща се икономика. Най-бърз пробив в нарастването на благосъстоянието са извършили Индонезия и Русия. По оценка на икономистите в тези две страни средният размер на собствеността на всеки възрастен човек през последните години се е увеличил пет пъти. Разбира се, базата за сравнение при това изчисление е относително ниска – средната собственост на човек в Индонезия през 2000 г. е била около 2500 долара, а сега е 12 200 долара. Според банката за повишаване нивото на благосъстояние в тази южноазиатска страна в най-голяма степен са допринесли растящите цени на недвижимите имоти.

Към шампионите по ръст на богатството се причисляват и страни като Австралия, нова Зеландия, Полша, Румъния и Китай, където нивото на благосъстояние се е утроило. В САЩ размерът на собствеността на домакинствата се е увеличил за десет години само с 22 %, което е твърде скромно. В Япония това ниво почти не се е променило, като ръстът възлива на само 5 %. В долния край на тази класация са Исландия и Аржентина, където благосъстоянието дори се е понижило с 30 на сто.

Забогатяващите общества в Азия и Източна Европа окриляват фантазиите на банкерите и занимаващите се с недвижима собственост. Всички те сега искат да правят пари заедно с новите чичковци Скрудж на планетата. Банката Credit Suisse, например, възнамерява до 2012 г. да увеличи размера на операциите си в Източна Европа с 20-25 %. В Азиатско-тихоокеанския район кредитната институция разчита на ръст от 15-20 %. В сравнение с тези намерения перспективите за Западна Европа изглеждат скучни – според швейцарците, максималният ръст за Стария свят може да достигне 7 на сто.

“Ръстът в трансграничните сделки ще се поддържа от богатите клиенти от стремящите се напред страни с развиваща се икономика в Близкия Изток, Източна Европа, Латинска Америка и Азия”, подчертава ръководителят на отдел в швейцарската банка Валтер Берхтолд.

Въпреки цялата тази еуфория, управляващите богатството в никакъв случай не трябва да оставят без внимание своите традиционни пазари. Тъй като “лъвският пай” от своя оборот ...

Публикувана на 11/25/10 22:34 http://e-vestnik.bg/10493/iztokat-zabogatyava-shemetno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване