11/25/10 09:53
(http://e-vestnik.bg/)

Опозицията в Турция подава ръка на кюрдите

Снимка: Юръп юнайтед

При посещението си през уикенда на пренебрегван от доста време от неговата партия регион, лидерът на основната опозиционна партия в Турция изрази своя оптимизъм за установяване на по-близки връзки с кюрдите в страната и за намиране на “трети път” за решаване на проблемите, пред които те са изправени. “Извинявам се на хората от този регион. Трябваше в миналото да идваме по-често, но обещавам, че ще го правим оттук нататък”, заяви в обръщението си към хората от югоизточния окръг Диарбекир председателят на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу.

Партийният лидер посети през уикенда Диарбекир и Шанлъурфа - известни градове в Югоизточен Анадол, в опит да подсили популярността на НРП в региона, където подкрепата за тази партия намаля през последните десет години. Напомняйки за посещението на бившия лидер на партията Дениз Байкал в Диарбекир през 2008 г., Кълъчдароглу заяви в събота, че през цялото това време градът се е считал за “загуба” на партията.

“Ако идваме по-често тук, ако обръщаме внимание на проблемите в региона, можем да спечелим Диарбекир”, заяви лидерът пред журналисти. “Реакцията надмина очакванията ми. Това показва, че е възможен и трети вариант. Това посещение отвори пътя. Демокрацията пристигна в Диарбекир”, заяви Кълъчдароглу. НРП подготвя път за намиране на трето решение за кюрдите чрез демокрацията, мира и приемането, заяви Кълъчдароглу, като определи този път като алтернативен на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД).

“Ние няма да използваме като политически инструменти вярата, като ПСР, или етническата идентичност, като ПМД. Поставянето на преден план на етническата идентичност не обединява, а разделя”, заяви Кълъчдароглу, допълвайки, че хората от региона искат мир.
“Те искат да се движат по улиците свободно. Те са жертви на терор. Нашата цел е повече демокрация и повече свобода. Не можеш да достигнеш доникъде чрез ограничения”, заяви лидерът на НРП. “Кюрдите имат искания. Те искат работа. Неприятно е, че хората гласуват за някой, който им обещава затвор, вместо фабрика”.

Заместник-председателят на партията Гюрсел Текин използва по време на посещението социалната мрежа в интернет Туитър, за да благодари на местните граждани за тяхното “прекрасно” посрещане. “Казаха ни, че лидер на партия не е имал възможност да се движи толкова спокойно по улиците в течение на 10 години”, написа на интернет страницата Текин. По време на срещите си с местните жители Кълъчдароглу ги помоли на предстоящите избори да гласуват за НРП, ако търсят искрен подход за разрешаването на проблемите в региона. “Ние ще направим от Диарбекир Париж на Изтока”, заяви той, допълвайки, че политиката на партията ще реши кюрдския проблем чрез създаването на нови работни места и други социални придобивки.

Същевременно бившият лидер на партията Байкал предупреди членовете на НРП да не тръгнат по стъпките на управляващата ПСР.
Говорейки в Трабзон в същия ден, когато Кълъчдароглу направи своите коментари, Байкал заяви, че НРП не преследва етнически или религиозни начинания. “Ще паднем ли в този капан след 80 години?”, попита той. “Ние не сме партия, която работи само, когато е на власт. Ние си вършим работата и когато сме в опозиция”, заяви Байкал. “Ние имахме важни задачи като опозиция - да предотвратим негативизма и да поддържаме основните принципи в Турция”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване