11/25/10 09:54
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия казва сбогом на Русия?

Асошиейтед прес

Табутата падат бързо в Сърбия. Страната планира да започне преговори с Косово, отцепилата се провинция, която сърбите смятат за люлка на своята култура. Тя увеличи усилията по залавянето на Ратко Младич, заподозрения за военни престъпления генерал, смятан от мнозина за герой. И тя се извини за зверствата, извършени по време на насилственото разпадане на Югославия. Внезапно някогашната яростно националистическата страна започна да се фокусира по-малко върху гордостта, отколкото върху дълбоките икономически проблеми и това означава отдръпване от традиционния й наставник Русия и построяването на мостове с ЕС и САЩ.

Цената на членството в ЕС е в корена на тази трансформация. Сърбия все повече разбира, че пътят към просперитета е чрез реформи, които ще й позволят да се присъедини към континенталния клуб на отговорни западни демокрации. Само преди няколко години сръбските националисти, ядосани от косовската независимост, нападнаха американското и други посолства. Лидерите на Сърбия се присмяха на идеята за присъединяване към Европейския съюз и вместо това започнаха да ухажват Русия, традиционен съюзник на страната.

Сега под управлението на реформисткия президент Борис Тадич, Сърбия усилено се стреми да остави назад петното да бъде сочена като основен подпалвач на балканските войни през деветдесетте години. Тя подаде ръка на Запада и по други начини. На неотдавнашен гей парад полицията защити демонстрантите от вилнеещите хулигани - решение, което досега би било немислимо в това дълбоко хомофобско общество.

Промяната вече носи плодове. ЕС се съгласи миналия месец да преразгледа детайлно подадената отдавна молба на Сърбия да се присъедини към 27-членния блок, макар да постави като условие за приема това доколко сериозно страната преследва Ратко Младич, командващия босненската сръбска армия по време на войната, обвинен в геноцид от трибунала на ООН за военните престъпления. Младич е обвинен, че е организирал в Сребреница убийството на около 8000 босненски мъже и момчета в най-ужасното клане след Втората световна война.

Промените бяха бавни в Сърбия - почти две десетилетия след свалянето на комунистическото управление и централната роля на Сърбия в кръвопролитията, последвали разпадането на Югославия. Под лозунга на националната гордост бившия лидер Слободан Милошевич започна губещи войни в Хърватия, Босна и накрая в Косово, преначертавайки картата на Европа и оставяйки голяма част от региона в етническо недоверие. Ако Сърбия продължи по своя нов път, тя ще последва стъпките на други бивши комунистически страни, сред които България, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Днес те всички са членки на ЕС и НАТО и се смятат за американски съюзници.

Прозападният Тадич смята, че Сърбия, обкръжена от страни, които са членки на ЕС и НАТО или се стремят към този статут, няма друга алтернатива освен да се присъедини към Европа на общите демократични ценности. Хората в Европейския съюз живеят по-добре, те имат по-добра икономика, те имат по-добро спазване на законите и поради това ние трябва да тръгнем по този път, заяви Тадич, който започна втория си петгодишен мандат през 2008 г.

Не всички сърби искат да оставят миналото назад. Новият прозападен подход на Тадич среща силна опозиция от националистите, които по-скоро биха искали да видят Сърбия в тесен съюз с Русия. Москва силно се противопостави през 1999 г. на въздушните удари на НАТО срещу Сърбия и подкрепя Белград в непризнаването на независимостта на Косово. Премиерът Зоран Джинджич, първият сръбски прозападен лидер след разпадането на Югославия, бе убит през 2003 г. от сръбски полувоенни, които се сражаваха във войните в Хърватия и Босна, и които се опасяваха, че той ще ги предаде на трибунала на ООН в Хага.

Убийството на Джинджич маркира завръщането на националистите на власт. Ядосан на САЩ и повечето европейски страни за признаването от тях на независимостта на Косово, премиерът Воислав Кощуница направи ...

Публикувана на 11/25/10 09:54 http://e-vestnik.bg/10476/sarbiya-kazva-sbogom-na-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване