11/28/10 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Вида и Ева: Студенти се отказват да протестират заради манипулациите на медиите

Студентските протести продължават, а медиите продължават да ги манипулират. В събота и неделя Нова ТВ показа репортажи от последните протести, съчетани с кадри на забавляващи се по заведенията в Студентски град, и студенти, които подигравателно се изказваха за лекциите и обучението. Внушението беше, че студентите мързелуват и пият, подобно на манипулациите, че учените от БАН са тунеядци и т. н. продължения на пропагандата в подкрепа на правителството.

Вида Делчева и Ева Дончева са две от организаторките на студентските протести в последните 2 месеца. Те са създали една от трите основни организации на студентите в Софийския университет, които правят подписки и протестират - „Инициатива срещу орязване на парите за образование”. Ева е студентка специалност „Връзки с обществеността”, а Вида - “Книгоиздаване”, във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Вида Делчева (вляво) и Ева Дончева. Снимка: e-vestnik

- Какви са накратко исканията на студентите, които протестират?

Вида: Исканията, още на първия протест на 20 октомври, бяха за спешна финансова помощ за университета, защото имаше вариант да не завършим учебната година, да излезем в дървена ваканция. Второто искане беше да се преразгледа бюджетът, който ще се гласува догодина. Тази година успяхме да изкараме с този бюджет долу-горе, пак с голям дефицит благодарение на спестени пари. И навлизаме в 2011 година с дълг, просто е много малък бюджетът. И третото искане беше да се преразгледа как се финансира този сектор, какви са политиките като цяло, не само в Софийски университет?

Протестът на 16 ноември. Снимки: Георги Иванов, gr-ivanov.com


- Какъв е бюджетът на университета в момента?

Вида: Бюджетът след всички орязвания е станал 33 милиона, 629 хиляди, 575 лева. От него не ни е изплатен целия, всеки месец се отпуска по една дванадесета.

- Как намирате тази информация?

Вида: Всеки от нас се рови. Информация сме намирали по сайта на унверситета, по медии, къде ли не. Ходили сме в университета и сме питали: “Това, което казаха, вярно ли е?” . Защото няма откъде да знаем и много често се преувеличават нещата по медиите.

- Някой окуражаваше ли ви да протестирате? Ръководството на университета например?

Вида: Ръководството не смее да каже на студентите да излязат да протестират, защото ще ги обвинят, че ги агитират. Много са параноични на тази тема. Преди време излезе Игнатов пред медиите и каза: “Този протест е организиран от БСП!”. А там има всякакви хора. Те трябваше на първи октомври да започнат протестно шествие. И се страхуваха, че ще се стигне до още по-нататъшно орязване. Много се страхуваха дали ние ще излезем, не знаеха, не можеха да го предвидят и не направиха нищо до 1 ноември, когато поднесоха венците с протестната реч.

- А как се образувахте като група, като движение?

Вида: Като група се сформирахме заради стипендиите миналата година. Стипендиите през последните години са били по 120 лева на месец за отличници. При което през ноември (миналата година) по средата на записването се видя изведнъж как на всички заповеди сумата беше избелена с коректор. Ние междувременно се събрахме хора от различни специалности, които даже не се познавахме, и си писахме във форум. Събрахме за няколко дни 2 хиляди подписа. Вече на уше се чу касиерката как приема документи и стипендията ще е 90 лева. И направихме подписка към ректора. Защото не знаехме защо са намалени стипендиите. Искахме да има финансова прозрачност. После ректорът ни прие, написа огромен отговор. Обясни, че държавата е отрязала тези средства, както реже навсякъде, от социално-битовите разходи. И така… И ние си останахме като инициатива ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване