11/28/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Руската армия се възражда, смята Медведев

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков с президента Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Руските въоръжени сили са придобили вече нов облик, смята върховният главнокомандващ - президентът Дмитрий Медведев, цитиран в “Московский комсомолец”. На полигон край Нижни Новгород военните демонстрираха пред държавния глава възможностите на реформираната армия. Медведев изрази “непреклонна решимост” да доведе армейската реформа докрай. Руският лидер провери как се изпълняват възложените от него задачи за повишаване на бойната готовност и реорганизация на снабдяването, отбелязва “Комерсант”.

Общовойсковият полигон “Гороховецки” от Западния военен окръг е най-големият в Европа. На 15 ноември там започна финалната фаза от маневри на руските сухопътни войски, посочва вестникът. Командири потвърдиха, че реформата е подобрила бойното състояние на руската армия. Те помолиха президента за професионални войници на договор и за добри въоръжения, пише всекидневникът.

Медведев изтъкна, че покупките на чуждестранни оръжия и екипировка положително се отразяват на руския отбранително-промишлен комплекс (ОПК). Качеството на руската продукция се подобрява, тъй като местните производители се страхуват да не изгубят пазара, обясни той. Президентът е готов да издигне на ново равнище руския ОПК и изрази надежда, че това ще стане до 2020 г., добавя “Комерсант”.

Медведев обаче прикани руските предприятия да се стегнат, тъй като много доставчици “или просто са се отпуснали, или са забравили как се работи заради хроничния недостиг на финансиране”, цитира думите му официозът “Росийская газета”. Върховният главнокомандващ припомни, че разходите за държавната програма по въоръженията до 2020 г. ще са 21 трилион рубли (над 671 милиарда долара - б. р.) Средствата трябва да бъдат похарчени разумно и държавата ще скъса договорите с онези, които произвеждат лоша техника, предупреди той, пише “Росийская газета”.

По думите на Медведев, от формална гледна точка армейската реформа в Русия ще приключи до няколко дни. Става дума за формирането на оперативни стратегически командвания, които се образуват от 1 декември т. г. вместо досегашните военни окръзи, пише “Время новостей”. Президентът заяви също, че до 2020 г. армията ще се финансира всяка година с 2,8 на сто от БВП, а след 2012 г. паричното доволствие на руските военни ще нарасне тройно.

В миналогодишното си послание към парламента Медведев настоя да бъде приет закон за паричното доволствие на руските военни. По-късно съобщи, че до 2012 г. те ще получават суми, сравними с доволствието на западните армии. Един руски лейтенант - командир на взвод, денонощно отговаря не само за бойната подготовка, но също тъй за живота и здравето на 30-те си подчинени, за дисциплината им и нормалните условия за служба. Днес обаче заплатата му е 13-14 хиляди рубли (415-447 долара - б. р.) Една чистачка в московското метро обаче получава 16 хиляди (511 долара) - едно денонощие работи и три почива, отбелязва “Независимая газета”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване