11/30/10 04:59
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко и Вежди като убийци на актьори (Или как търсих шампанско за операта)

Бойко Борисов и Вежди Рашидов. Снимки: Официален сайт на ГЕРБ и Булфото

Не, не става дума за смъртта на Андрей Баташов, лека му пръст. Актьорите пият много, претоварват се много, често се случва да получи някой инсулт и да си замине. Сигурно не от хубав живот се случва.
Но си отиват и някои съвсем млади. Неотдавна във Варна се обеси актьор на 25 години, току що завършил НАТФИЗ, играл първи сезон в кукления театър в Силистра.
Ще каже някой – айде сега, какво са виновни премиерът и министърът на културата, вероятно момчето е имало склонност към самоубийство.
Да, сигурно е така. Но сигурно не се е самоубил заради светлото си бъдеще. Като се огледа наоколо един млад актьор какво вижда? Съкращават актьори, спират финансирането на театрите, уж ги сливат тук и там, но всъщност е въпрос на месеци да клопнат кепенците. Още догодина ще се случи. Не става дума само за един млад актьор, който е видял, че животът му е безсмислен и няма бъдеще.

Сегашният премиер постигна идеала си - в момента за едно място в Полицейската академия кандидатстват 13 души, а за едно място в НАТФИЗ – 3-ма.
В България имаше около 1000 актьори в последните години (както каза една актриса, те вече са 800, много от тях измряха).
В момента министърът Рашидов, с подкрепата на премиера Борисов и на съветници, от които нито едно известно или уважавано име в театъра, извършват т. нар. реформа. Това обаче не е никаква реформа, а чисто ликвидиране на театри и съкращаване на актьори. Реформа е, когато променяш една система и я заменяш с друга. А тук премиерът дебелашки се изразява – не можело във всяко село да има театър, опера и симфоничен оркестър. И тия общо 1800 души (актьори, сценични работници, режисьори и др.), които работят в театрите в България, бяха подложени на геноцид. Чисто и просто ликвидиране. Те се оказаха дупката, от която изтича бюджетът. Слугинският в. “Стандарт”, който се хвърля на килимчето пред правителството, излезе със заглавие на първа страница: “Дон Жуан” източвал хазната” - за някакви си смешни разходи в операта в Пловдив. Това е заплахата за финансовата стабилност на държавата – театрите, операта. И журналисти-лакеи тичат като запъхтени да опишат хората от театрите като тунеядци и крадци (както и учените, студентите).

Имало печеливши постановки, с пълни салони – това е моделът, натам да се ориентират театрите, да се самоиздържат – това е философията на това правителство и на хората, които го подкрепят и се мислят за десни.
Но дори триумфиращата из България чалга не е на самоиздръжка, а има споснсори. И дори и тя има проблеми с финансиране на албуми, клипове. Спонсорите са по-щедри само като дават пари за силиконови цици на хубавиците.
И някакви с претенции на дясномислещи казват, че който иска финансиране за театрите от държавата е ляв, социалист и т. н. Дали е така? Излишно е да се дават примери от Европа. Един билет за театър там, ако струва на посетителя 30-40 евро, реалната му цена е поне 100 евро. Разликата се покрива от спонсори, фондации, включително и държавна подкрепа – пряко или чрез разни фондове. Къде са те тук? Като искат театри на самоиздръжка, ще посочат ли кои са фондовете, спонсорите, които ще подкрепят театъра? Но не Народния, на пъпа на София, който и без друго е на държавна издръжка. А онези театри някъде в провинцията, които са като островчета на културата в море от чалга и сергии.

Ще напълни ли касите на театъра “Макбет” или “Ричард III” на Шекспир? Какво ще стане в един Пазарджик или Търговище, ако театърът остане без държавна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване