12/01/10 04:37
(http://e-vestnik.bg/)

Как Вежди Рашидов уважи съмнителната Мишел, вместо българското кино

Прислужващият на правителството вестник “Стандарт” години наред представя Мишел Бонев като звезда, която е покорила Италия, независимо от скандалите в италианската преса. На снимката е публикация от 2007 г.

Все по-големи скандали връхлитат от чужбина министъра на културата. Тия дни от Италия актрисата и режисьорка Мишел Бонев, която не слиза от страниците на италианските медии, обяви, че нейната фирма е платила на министъра Рашидов, заместника му Дерелиев и на още близо 40 души делегация посещението на кинофестивала във Венеция това лято. Това е нарушение на етичния кодекс на хората на висши държавни длъжности, веднага отбеляза в. “Сега”, един от малкото, които се осмеляват да критикуват правителството. Министерството на културата пък наивно се оправдава в официално съобщение, че били поканени от италианското министерство на културата и не било нарушение.

На фестивала във Венеция лятото беше връчена новоизмислена награда на филма “Сбогом, мамо” на българката от Бургас, емигрирала в Италия в началото на 90-те, което предизвика скандал в италианските медии. Те обвиниха министъра на културата, че я протежира и подозират Мишел Бонев в интимни отношения с премиера Берлускони. Скандалът в Италия продължи тия дни с коментари, че държавната телевизия РАИ е купила филма й за 1 млн. евро, под натиск от върховете на властта. Същевременно италианската държавна телевизия отказала да купи филма на Паоло Сорентино “Великолепният”, спечелил наградата на журито на кинофестивала в Кан преди две години. Вестниците месеци наред пишат за нея, че с протекции от Берлускони се снима във всякакви сериали на държавната телевизия. А нейният филм-дебют като режисьорка е финансиран и от българският филмов център с над 300 хил. лв.

Вчера министерство на културата разпространи обидно за българските кинематографисти съобщение, чийто смисъл е, че българските филми не се гледат, и театрите носят повече приходи (виж тук). И в йезуитското си прессъобщение привеждат цифри колко малко зрители имали българските филми, без да правят сметката, че освен в киносалоните (в които частните кина рядко въртят български заглавия), те се гледат и по телевизията. Внушението на министерството на културата е, че …няма смисъл да се финансират български филми, след като един от 20 има успех в киносалоните. Кинаджиите поискаха ден по-рано оставката на министъра във връзка с предвидената поправка в закона, с която правителството иска да спре финансирането на българското кино.

Бургаският вестник “Десант” неотдавна излезе с подробна публикация за възхода на съгражданката си Мишел Бонев, така ухажвана от министерството, и за някои игри зад кулисите на правителството:

В средата на април, тази година, с апломб през родните медии премина новината, че са започнали снимките на най-новия българо-италиански филм “Сбогом, мамо”. Както си му е редът имаше хвалебствени дописки за екипа и репортажи от мястото на събитието. Но най-впечатляващото бе, че лично министърът на културата Вежди Рашидов се разходи до снимачната площадка, за да поздрави сценариста и режисьора на продукцията - българката с италиански паспорт Мишел Бонев.

В България вече се снимат много филми, но този бе първият, удостоен с височайшо министерско внимание. Още по-изненадващо, в началото на септември на Венецианския филмов фестивал готовият вече “Сбогом, мамо”, без въобще да е участвал в конкурсната програма, получи току-що основаната награда “Действие за жени”.

Обяснението на организаторите бе, че това е специален приз, създаден по случай 60-годишнината на европейската конвенция за съхраняване на основните човешки права. В България награждаването на филма бе толкова преекспонирано по всички телевизии, радиа и основните вестници, че в залисията си много от медиите дори пропуснаха да разкажат кой всъщност е спечелил фестивала – щатската лента “Някъде” на София Копола.

Затова пък в обширните материали и в по-дребните дописки неизменно пишеше, че най-после кинематографията на страната ни е била ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване