12/02/10 05:00
(http://e-vestnik.bg/)

Български съкровища на търг в Мюнхен. Май има и монети, крадени от музея в Търново

Съд ритон, 5 в. пр. н. е., начална цена 50 000 евро. Снимка - скрийншот от сайта на “Ланц нумизматик”.

На два аукциона в Мюнхен на 13 и 14 декември ще бъдат продадени ценни антики с български произход, съобщиха експерти на e-vestnik. Аукционите са открити, снимки на предметите са показани в сайтове в интернет.
На единия аукцион, на къщата „Горни и Мош”, на 14 декември ще бъдат продадени 2 редки тракийски съда, които без никакво съмнение са изкопани от тракийска могила в България, коментират експертите, пожелали да останат анонимни.
Това е сребърен ритон от 5 век пр. н. е. с позлата във формата на кон, с начална цена 50 000 евро, експонат № 40 от аукциона на „Горни и Мош” (виж тук). Антиката е рядка изработка за този вид съдове. Подобни у нас има в колекцията на Васил Божков. Другият предмет също е съд, същата датировка - фиала, експонат № 25 от аукциона, с начална цена 20 000 евро (виж тук). И той е тракийски съд, със сигурност от същата могила. Подобни съдове също има в колекцията на Васил Божков (виж тук).

Съд фиала, 5 в. пр. н. е., начална цена 20 000 евро. Снимка - скрийншот от сайта на “Ланц нумизматик”.

Двата предмета може да се продадат и на цена по-ниска от обявената. През май на аукцион на същата къща „Горни и Мош” друг тракийски ритон, златен, е купен от българин за 140 000 евро. Предполага се, че е заминал за колекцията на Васил Божков. Първоначалната цена е била 150 000 евро, продаден е като частна собственост от колекционер от Лондон. Имало е и други клиенти, които са дали оферти за този ритон, но го е купил неизвестният българин. Отказани са всички писмени предложения и наддавания по телефона.

Как се перат антики

По принцип на такива търгове колекционерите се крият и пращат подставени лица - и като продавачи, и като купувачи. Причините са няколко.

Първо, никой колекционер, който продава или купува, не иска да се афишира и да съсредоточава върху себе си вниманието на крадци (а в България задължават колекционерите да предоставят адресите си и всички лични данни, заедно с описания на притежаваните предмети или картини, в някакъв музей или на чиновници в министерството. По света при подобни изисквания се работи с код, който получава съответният колекционер). Някои от колекционерите пък се плашат от данъчни.

Второ - често се случва да става дума за изпиране на антични предмети. Тоест - продавачът и купувачът са свързани или са един и същ човек.
На аукционите в Мюнхен обичайната комисиона на къщата е 20% от продавача и 20% от купувача. Тоест къщата печели около 40% от стойността на сделката. Но там, както и другаде в Европа е възможно редовен клиент, който често „прави оборот” да се договори с къщата да купи определен предмет с уговорка за твърда цена, като къщата отклонява по различни начини другите наддавания. При изпирането на пари комисионите варират обикновено между 30 и 50% от сумата. При изпирането на антики са възможни същите проценти. Купувачът получава документ, че е купил съответния предмет на търг в Европа. И с този документ може да го регистрира пред българските институции, както е по новия закон за културното наследство.

Редки монети от България

На друг аукцион „Ланц нумизматик” в Мюнхен на 13 декември ще се продаде и цяло съкровище от монети, изкопани със сигурност по българските земи. Монетите са пръснати в различни раздели (виж

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване