12/03/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Велоалеите в Холандия - жертва на собствения си успех

Франс прес

Велоалея в Амстердам. Снимка: Светослава Банчева

Задръствания на червен светофар и смъртоносни катастрофи - жертви на собствения си успех, велоалеите в Холандия, по които се движат 18 милиона велосипеда при 16,5 милиона жители, стават все по-задръстени и опасни.

Понякога има толкова много колоездачи по светофарите, че се образуват тапи: няма време всички да пресекат наведнъж, заяви пред АФП Хуго ван дер Стеенховен, президент на Холандската федерация на велосипедистите и допълни: “Ние сме жертви на успеха си”.  Повече от една четвърт от холандците ходят на работа с велосипед. В пиковия час сутрин между 8,00 и 9,00 ч. около 1,75 милиона души наводняват велоалеите, дълги близо 19 000 км.

Колкото повече велосипедисти, толкова по-небезопасни велоалеи, обясни Франс де Кок от Холандската федерация по туризма. Спортни колоездачи, летящи със скорост над 40 км ч, възрастни дами, отиващи на пазар, или ученици на път за училище се движат редом по велоалеите, което води до многобройни инциденти. Спортен колоездач беше осъден на 17 юни на 80 часа общественополезен труд след смъртта на 82-годишната жена, която блъснал близо до Алкмаар (Северозападна Холандия).

През 2009 г. при пътни инциденти са загинали 185 колоездачи според Централната статистическа служба. Числото с запазва стабилно от няколко години, противно на общия брой смъртни случаи по пътищата, които намаляват постоянно. В Холандия най-бавните скутери, не надвишаващи 25 км ч, също може да се движат по велоалеите, допринасяйки за задръстването им.

Мотопедите стават все по-популярни - продажбите им са се увеличили с 63,82 процента през 2009 г. в сравнение с 2007 г. Проблемът е, че 69 процента от водачите им карат много бързо по велоалеите, а и заемат повече място, отколкото един велосипед - по-големи са, поясни Ван дер Стеенховен.

Засипана с все по-голям брой жалби от скутерите, Холандската федерация на велосипедистите възложи проучване на проблемите, които те предизвикват по велоалеите. Резултатите се очакват към края на годината. Идеалният вариант би било да се разширят велоалеите, каза Франс де Кок, но това не е осъществимо навсякъде - има много места, на които просто няма достатъчно пространство, за да се направи.  Силно урбанизираната Холандия има 491 жители на кв. км, което е един от най-високите показатели за гъстота на населението в света.

Да се разреши на колоните спортни колоездачи да карат по шосето редом с автомобилите също би било решение, заяви Риана Мулдер, говорителка на Холандската федерация по спортно колоездене. Мисля, че също така трябва хората да се научат на взаимно уважение по велоалеите - да използват звънеца, да намалят скоростта, когато трябва, да не препречват движението, като се движат по няколко един до друг най-отпред. Това обаче е друг въпрос, който излиза извън рамките на самата велоалея, изтъкна тя.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване