12/03/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев и Путин плашат Запада с оръжейна надпревара

Путин и Медведев на работна закуска в гр. Горки на 1 октомври 2010 г. Снимка: сайт на президента на РФ

Руският министър-председател Владимир Путин се нареди сред героите от токшоуто на Лари Кинг, прочутия водещ на Си Ен Ен. В интервю за телевизията Путин отново престъпи границата на премиерските си пълномощия, като започна да разсъждава за евентуална оръжейна надпревара между САЩ и Русия, пише в. “Независимая газета”.

След президента Медведев предишния ден в руския парламент, Путин вчера също предупреди САЩ и другите държави от НАТО, че ако не съдействат на Русия в сферата на международната сигурност, това ще предизвика нова оръжейна надпревара. Изявления от този род според експерти целят да оправдаят нарастването на руските военни разходи за близките 10 години. Заявените 20 трилиона рубли (около 636 милиарда долара) все едно няма да стигнат, за да може Русия да мери сили със Запада, , пише “РБК дейли”.

Според високопоставен източник от Кремъл, след войната в Южна Осетия през 2008 г. станало ясно, че руската армия има нужда от незабавно преоборудване. Експерти обаче смятат, че нова оръжейна надпревара ще е убийствена за икономиката в Русия, добавя “РБК дейли”.

Във връзка с разкритията на сайта “Уикилийкс”, разпространил поверителна кореспонденция на Държавния департамент, Путин заяви, че според него е неетично двамата с президента Медведев да бъдат сравнявани с Батман и Робин, отбелязват изданията. Руският премиер впрочем не смята публикациите за катастрофа; спомена обаче версията на експерти, че “някой използва “Уикилийкс” за собствени политически цели”, посочва “Независимая газета”.

“Московский комсомолец” коментира думите на Путин, че “остава още доста време до изборите”. Трудно е да споделим това мнение - остава доста малко време, изтъква изданието. Всекидневниците коментират и повторената от Путин фраза, че двамата с държавния глава ще вземат “съгласувано решение” кой от тях ще се кандидатира за президент на изборите в Русия през 2012 г. Според “Независимая газета” днешният премиер намекнал, че тъкмо той ще вземе въпросното решение, при все че и Медведев ще получи възможността да представи своите аргументи.

Според американски експерт Путин донякъде се сърдел на американците, тъй като “заложили на Медведев” и пренебрегвали премиера. Интервюто е от значение за премиера главно защото му дава възможност да прецени как би могъл да спечели най-много в очите на Запада, ако намисли да се върне на президентския пост през 2012 г., твърди наблюдателят, цитиран от московското издание.

В интервюто с Лари Кинг стана дума и за Близкия изток. Владимир Путин заяви, че Русия изпитва безпокойство във връзка с поведението на американците в региона. А за “иранската заплаха” каза, че “днес такава няма”.

Лари Кинг цитира откъс от кореспонденцията на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, според който в Русия вече няма демокрация, а на власт са дошли тайните служби. Владимир Путин нарече това твърдение “дълбока заблуда” и забеляза, че американската демокрация също е далеч от идеала. Путин заяви в интервюто с Лари Кинг, че Русия сама ще измине своя път към демокрацията, обобщава в. “Известия”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване