12/04/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

In memoriam. Атанас Славов: Уморих се от това, че най-простият може да стане най-важният

Атанас Славов. Снимка: личен архив

На 80-годишна възраст почина писателят Атанас Славов. Той е роден в Сливен на 25 юли 1930 г. Учи в Американското основно училище в София до закриването му през 1941 г. и завършва английска филология в Софийския университет. Работи в Народната Библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”, води курсове по руски и по английски език. През 1965 г. защищава дисертация на тема “Функции на ритъма в художествената стихова реч” в Института за литература при БАН. Като изпълнителен секретар на научен проект “Основни насоки на световната култура до 2000 г.” към БАН заминава за САЩ, където през 1975-1976 г. работи в отдел за международни научни изследвания и обмен в Ню Йорк. През 1976 г. се установява в САЩ и получава американско гражданство. В България е осъден като невъзвращенец.

До напускането на България той е автор на стихове, на фантастика („Факторът Х”, „По голямата спирала”), на изкуствоведски изследвания, има книги за Теодосий Търновски, за Патриарх Евтимий и за Григорий Цамблак, пише книги за деца, сценарии. Превежда произведения на Чарлз Дикенс, Греъм Грийн, Шон О’Кейси, Уилям Сароян, Колридж и др.

В чужбина работи на свободна практика в радио “Свободна Европа” и Би Би Си - Лондон (1978), в Центъра “Удроу Уилсън” в отдела, изучаващ проблемите на източноевропейските култури (1979), в Държавния департамент във Вашингтон, като инструктор по български език (1980-1983), в Центъра за езикови научни изследвания в щата Мериленд (1983) и в радио “Гласът на Америка”. Изучава живота и учението на Петър Дънов. В архива му има солидна сбирка от материали върху живота на Учителя, теорията и практиката на дъновизма.

В САЩ Славов сътрудничи на вестниците “Крисчън сайънс монитор”, “Вашингтон пост” и др. Там започва да пише своите мемоари, които най-напред прозвучават на български език, четени от самия него в 52 седмични предавания на радио “Свободна Европа”. В САЩ създава издателство, с което привлича много от пишещите български емигранти. След 1989 г. Атанас Славов се завръща в България и се установява в родния си град. През 1991 г. наказателното дело срещу него е прекратено. Издава много от книгите си, писани в чужбина. Дарява архива си на НБУ.Носител е на орден “Стара планина”. Отличен е с наградата за литература и изкуство “Добри Чинтулов”. Почетен гражданин на Сливен. Освен писател Атанас Славов е преводач, учен, семиотик, антрополог, журналист, дисидент, кулинар, познавач на джаза и чалгата, автор на английско-цигански речник, събирач на песни, случки, думи, рецепти… В памет на Атанас Славов публикуваме част от разговора му с Веселина Седларска през 2004 г. в сп. Тема.

- Да си говорим тогава за скучни неща - само една трета от българите, според едно изследване, вярват, че сме европейци.

- Всички тия термини са, нали знаеш, етикетчета, които ги лепиш някой път на неподходящи места. Това, което мисля - и го мисля убедено, на базата на научни доводи, - ние сме европейци. Ние принадлежим на Европа. Като се каже Европа, звучи някак по-цивилизовано. Даже и американците така го употребяват. Аз не смятам Европа за цивилизовано нещо. Европа е в много области нещо просташко, що се отнася до области на културата. Иначе има постижения, които са доминиращи. Ние принадлежим на Европа, но има различни Европи - има Средиземноморска Европа, има Западна Европа, има британски остров. Има първокласна и второкласна Европа, делителната граница са големите европейски реки - на север от Дунав и на изток от Рейн е второкласната Европа.

- Тоест ние сме в първокласната…

- Тоест Византия, тоест Рим. Всяка цивилизация започва от морето. Ние сме от първокласната Европа. Това, че сме деградирали, няма никакво значение. И испанците, и италианците деградират, арабите съвсем са деградирали - а те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване