12/04/10 13:53
(http://e-vestnik.bg/)

Николай Николаев: С българските артисти сме влезли в ЕС още в 20-те години

Николай Николаев. Снимка: Личен архив

Актьорът Николай Николаев навърши неотдавна 70 години и направи моноспектакъл в Народния театър, където е бил щатен актьор 28 години, в който отдава почит на големите български актьори, с които е играл през годините. Николаев е известен на поколения деца с детското си предаване по БНТ “Сладкарница “Захарно петле” от 70-те и 80-те години, и спектаклите за деца. Играл е дълги години и като цирков артист, снимал се е във филми и др. В последните години прави спектакли за болни деца на място в “Пирогов” и др. болници.


- Господин Николаев, по повод 70-годишният ви  юбилей направихте моноспектакъл, в който отдавате почит на много ваши колеги. Защо решихте така?

- Не усетих кога и как съм станал на 70 години, въпреки че съм пенсионер. Но това е по-скоро състояние на духа, има и 30-годишни пенсионери. Разбрах, че предстои някакво честване, а по принцип не обичам такива прояви – да застанеш на сцената, другите да те мажат с вазелин и да казват: ах, колко е добър. Всичко това ми  е чуждо и реших, тъй като съм бил 28 години артист в Народния театър – добър или лош не коментирам, въпросното тържество да бъде моноспектакъл под надслов „Сенките на забравените деди”.  В него се споменават всички велики български артисти, от  които съм учил и с които съм играл - Георги Стаматов, Константин Кисимов, Ружа Делчева и Славка Славова, Апостол Карамитев – вече забравени, непознати на младото поколение. А те са част от духовната памет на нацията. Един народ, който не знае историята си, няма бъдеще и е обречен на подмяна на стойностите.

- Смятате, че у нас масове се отрича всичко от миналото?

- Вече 20 години се давим във фалшива демокрация, отрекоха се много стойности и в областта на изкуството, и в областта на образованието. По-младите не знаят кой е Вазов, та камо ли Сава Огнянов. А този наш актьор още през 1920 г. снима в Италия филма „Отец Савелий”, където играе главната роля на разбойника и революционера д-р Коло. Има и друг пример - от 1923 до 1933 г. Борис Михайлов е щатен артист в Бургтеатър, Фолксбюне и Дойчетеатър – най-големите театри на Берлин,  участвал е и в 30 игрални филма, в много от тях с централни роли. После се връща у нас и постъпва в Народния театър - беше ми преподавател по художествено слово, истински великан. С тези примери искам да кажа, че и преди 10 ноември, и преди 9 септември сме имали български артисти, които са играли на Запад от  Трън.  С тези двама колоси сме влезли в Европейския съюз преди той да бъде създаден. Освен че сме най-старата държава в Европа, запазила си името, ние сме дали духовен кредит на Европа. Тук нямам предвид само тези двама артисти, а и други големи българи като Асен Йорданов, който създава американската авиация, като скулпторът Пейков, който прави уникалния момумент на Леонардо да Винчи на летище “Фуимичино” в Рим. Да не говоря за богомилите, които изнесоха за Европа принципите на свободата. Те отиват във Франция и се преименуват на катари и живеят в комуни. И до ден днешен кметствата във Франция се наричат комуни. Парижката комуна, Лионската комуна, но това няма нищо общо с комунизма. Като говоря за подменените стойности – моят приятел, лека му пръст, Христо Калчев, във в. „Труд”, година преди да почине, беше написал статия, че Христо Ботев не е бил никакъв поет, защото е написал „Символ верую на българската комуна”- сиреч е комунист. Без да знае, че на Пантеона във Франция със златни букви е записано четиристишието:  „Настане вечер/месец изгрее…”.

- Успя ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване