12/05/10 11:16
(http://e-vestnik.bg/)

Защо подслушвачите на Цветанов не са се намесили да спасят т. нар. бебе? Длъжни са по закон

Според няколко закона МВР и служителите му са задължени не само да разкриват, но и да предотвратяват престъпления. И как тогава копоите на министъра Цветанов ще обяснят защо не са се намесили, като са подслушвали повече от едно денонощие как лекари си говорят за бебе, което още е живо?

Излиза, че са гледали сеир и са чакали т. нар. от Цветанов бебе да умре, за да може той от парламентарната трибуна да обвини лекари в умишлено престъпление. Той вече ги обяви за виновни и ги осъди от трибуната на парламента. Но неговите хора, които са били неми свидетели на извършващото се престъпление, са съучастници. За такова бездействие също има текстове в Наказателния кодекс.

Излиза, че полицаите подслушват не за да предотвратяват и разкриват престъпления, ами за пропагандни акции. Да може Цветанов да си прави атракция по медиите.

Но по закон събраните данни със СРС – тоест подслушване – не могат да се използват за такива цветанови цели. Ето текста от НК:

Чл. 145а. (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

А за длъжностни лица като Цветанов пък, като използват такава служебна информация, наказанието е от 1 до 5 г. затвор и глоба до 5 хил. лв. По този текст от закона и Цветанов, и онези прокурори, които са разсекретили стенограмите, са подсъдни. Любопитно е дали ще се самосезират, че има такова престъпление.

Ако престъплението беше безспорно, Биг Брадър Цветанов с мед да го нахраниш. Но то не е. Природата не дава възможност плод на 22-23 седмици и с тегло 600 г да стане човек. Има такива случаи, изключения, почти всички оцелели са с тежки увреждания. Така че да наричаш този 5-месечен абортиран плод бебе и да правиш драматични изявления от трибуната на парламента, освен споменатото по-горе престъпление, е и отвратителна спекулация, с цел да злепостави протестите на лекарите.

Това, че става дума за аборт в 5-ия месец, обяснява донякъде, но не оправдава цинизма на лекарите в този случай. Но това още не значи, че са престъпници. Те са брутални циници, но за цинизъм още няма текстове в наказателния кодекс. Виж, за бездействие от страна на служебни лица при извършване на престъпление, има.

А ще пусне ли Цветанов някое СРС как си говорят помежду си полицаите на различни нива в полицията, като взимат пари от дилърите на наркотици и от публичните домове, примерно? Благодарение на които всеки квартал знае къде са и кои са дилърите, къде са бардаците, но никой не ги закача. Те сигурно говорят по-цинично от тези лекари.

Прилежно записани стенограми с разни “бе”, “ебаси” сигурно впечатляват. Впрочем подобни неща присъстват и в речника на премиера Борисов…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване