12/05/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Южен потоп под полите на Витоша

Иво Инджев

И като заваля, та цяла събота… Образува поток по южната дъга на околовръстното в София, който помете не само камъни и дърве, но и пропагандните усилия на строителите на съвременна България като опълченци, предвождани лично от Генерала.

Марш, марш, генерале наш!

Нещо такова се получава по знаменитата южна дъга на околовръстното в София. Южен потоп!

Не споделям вековната злоба на роба, който се радва на нещастието на богатите. Но има някаква почти библейска символика в гледката на мътните води, които беснеят, както “турчин не е беснял над бащино ни огнище” тъкмо в най-луксозната обител на заможните в полите на Витоша. От години всички знаят, че държавната резиденция в Бояна обраства с луксозни имоти и цели селища за рожбите на голямото плюскане. Знайно е, че в тези “престижни” парцели няма нормална канализация, но въпреки това стихията на парвенющината задържа на повърхността надутата слава на тези имоти и техните цени.

Когато Бойко Борисов, в битността си на кмет, а след това и на премиер, обърна особено внимание на пътната инфраструктура, обслужваща тъкмо тези обиталища на богоизбраните измежду нас, мнозина си помислиха очевидното: че има нещо гнило. И “придобивката за народа” взе, че рухна. А митът за строителя, който не спира да се хвали с успехите си и “скромно” предвижда как тъкмо с тях щели да го запомнят хората след 50 години?

Сега, когато първата водна стихия за сезона след изграждането на инфраструктурата във въпросната част на шосето удави пропагандните фанфари за великия строеж, Борисов го няма да застане насред буйните кални потоци с гумени ботуши пред телевизионните камери. Като един галантен кавалер той остави тази героична роля на домакинята на София Йорданка Фандъкова. Нещастна и видимо безпомощна, тя трябваше да обяснява пред телевизионните камери как природата си била взела нейното и че нямало страшно, защото обектът бил в гаранционен срок. По принуда тя изигра себе си: пратеник на Борисов във властта, който обаче този път обира негативите.

Някъде на заден план се мярка и физиономията на човека, който би трябвало да е истински гузен и да е във фокуса на критиката. Защото от години е нещо като пътеводна петолъчка на всяко що- годе важно строителство, представяно понякога дори като грандиозно. Това е строителният шеф (наследил по червена линия активите на държавата за мащабно строителство) -друг генерал, съвсем истински, защото си е такъв от комунистическо време. Др. Симеон Пешов, превъплътил се в крупен бизнесмен, е направо един Круп за следкомунистическа България. И не случайно повереното му предприятие се нарича със звучното, направо съветско име “Главболгарстрой”. Не просто “глав” и “болгар”, а направо “болгар, болгар”.

Всъщност истински ще се зарадват на тази антиреклама на управленския юруш от опозицията. И какво да направим всички ние, които виждаме фактите – да си траем ли, за да не се окажем в лодката на червеното злорадство ли?

Тази власт отчаяно се нуждае от коректива на критиката, макар да отказва да го разбере и да го признае. Както си е разпасала пояса да се хвали, ще трябва на един неспасяем етап да търси спасителен пояс, за да спре потъването на пробития си рейтинг, който първа грижа е за Него.

P.S. Кой е Той?

Призовах към критика на властта в статията си „Южен потоп под полите на Витоша“. Казах, че големият Шеф не е обул ботушите, за да нагази в срама да обяснява пред телевизионните камери наводняването на чисто новата южна част от околовръстното шосе край София. И ето какво написа един коментатор:Кой разчиства след тройната коалиция? Той.
Кой прави най хубавите реформи? Той.
Кой плаща пенсии и заплати? Той.
Кой строи магистрали? Той.
Кой строи спортна зала? Той.
Кой ...

Публикувана на 12/05/10 22:45 http://e-vestnik.bg/10558/yuzhen-potop-pod-polite-na-vitosha/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване