12/06/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Бано: Прекрасно е да ти се роди дете, когато си на четиридесет и две

Звездата на италианската песен Ал Бано ще гостува на Панаира на книгата, който се открива днес в НДК. Неговата автобиографична книга “Това е моят живот” (ИК “Сиела”) и филмът “Пътят към щастието” за него, сниман от Георги Тошев, ще бъдат представени на 11 декември от 19.00 ч. в Дома на киното.За първи път Ал Бано споделя много лични моменти, свързани с голямата трагедия в семейството му – да изгубиш дете, за трудния път на един баща.


Ал Бано е най-продаваният италиански изпълнител от 80-те години до момента заедно с Ерос Рамацоти. След изчезването на голямата му дъщеря и драматичната раздяла със съпругата му Ромина, той отново се върна на музикалната сцена и обикаля света с новата си концертна програма. Освен с музика през последните години Ал Бано се занимава с туризъм и производство на вино. В неделя, 12 декември, от 12.00 ч. Ал Бано ще бъде гост на щанда на “Сиела” в НДК. Предлагаме откъс от книгата.

Да ти се роди дете на четиридесет и две години е прекрасно. Наслаждаваш се на бащинското чувство по много по-дълбок начин. Като гледах Кристел, се чувствах като лъв, способен да се пребори с всякакви трудности и да направи всякакви саможертви. Едновременно с това се чувствах крехък, деликатен и обхванат от безкрайна нежност, която също идваше от онова малко същество, което ми се усмихваше.

Както вече казах, в последните три месеца от бременността на Ромина, си стоях у дома. Много от ангажиментите ми бяха отменени и сега се налагаше да ги изпълня. Скоро започнахме отново да пътуваме, водейки със себе си и малката Кристел.

През лятото на 1986-а бяхме на турне в Русия – моето първо турне в Съветския съюз – и прекарахме четиридесет дни в тази огромна империя. Това беше и последното пътуване, което можехме да направим всички заедно. Същата есен Иления и Яри щяха да отидат в един международен колеж в Швейцария, където се учеше много сериозно и имаше строга дисциплина.

Винаги съм бил убеден, че културата е първостепенен елемент в живота на човека. В този швейцарски колеж учениците имаха занятия от осем сутринта до осем вечерта. Освен традиционните предмети, те учеха също театър, танци и спорт и изучаваха техниките в киното, фотография- та, живописта и скулптурата. В събота и неделя бяха свободни, но не се разрешаваше допълнителна ваканция. Именно поради това турнето в Русия беше последното, което можехме да направим заедно през учебния период.

Заминахме вкупом – с родителите ми и музикантите. Беше много хубаво пътуване. В Русия нашите песни бяха познати и отдавна оценени и навсякъде срещахме буйна и сърдечна публика. Обикновено на концертите си аз пеех и “Аве Мария” на Шуберт. Едно изключително класическо парче, но също и пълно с религиозно вдъхновение. Затова се питах дали трябва да го изпълня в Русия, където още владееше безбожният комунизъм. Ясно ми бе казано да не я пея. Това беше първото ми турне в Русия и не исках да мина за провокатор. Затова мислех да пропусна песента, но ми беше неприятно. Все едно да изменя на убежденията си. Аз държах на тази музика именно защото беше молитва.

Дълго мислих и накрая си казах: „Това е една прекрасна музика, защо трябва да променям обичайната си програма?“ Още първата вечер изпълних и “Аве Мария”. Публиката аплодира безкрайно по начин, който въобще не очаквах. Следващите вечери хората очакваха точно тази музика. Щом започнеха първите ноти на “Аве Мария” и се запалваше едно „звездно небе“ – десет, двайсет хиляди запалени свещички се движеха бавно в такт с музиката. А после, в края на песента, публиката избухваше в безкрайни овации.

Концертите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване