12/06/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Уикилийкс”, България или защо САЩ трябва да пазят Асанж

Вече повече от седмица скандалният сайт “Уикилийкс” публикува на порции секретни грами, разкриващи „зловещите“ тайни на американската дипломация. За пръв път имаме възможност да надникнем в „подмолните“ сделки на американските посолства по света, да се информираме за техните оценки за терористични и ядрени заплахи. За САЩ обаче, може би най-конфузното разкритие, са прямите и доста безцеремонни мнения за разни световни лидери плюс шпионски заговор в ООН, стигащ чак до главния му секретар. Документите са били изпратени на вестниците „Ню Йорк Таймс“ в САЩ, на британския „Гардиън“, френския „Льо Монд“, испанския“Ел Паис“ и на немското списание“ Шпигел“.

Изглежда, че светът е на ръба на огромна дипломатическа катастрофа. А дали е така?

Да започнем с България. В сравнение с другите публикувани от “Уикилийкс” грами, директивите към София не са толкова скандални. Въртят се около проблеми добре известни на всеки българин, който поне малко се интересува от политика и обществен живот, обсъждани надълго и нашироко от експерти, политици и медии – корупция, организирана престъпност, енергийна сигурност, връзки между български лидери, Русия и руския бизнес.
„Организираната престъпност е най-сериозният проблем пред България“, американският посланик в София Джеймс Пърдю пише на Държавния департамент през лятото на 2005, към края на мандата на правителството на бившия цар Симеон Сакскобурготски.

Грамата разказва за връзки с руската организирана престъпност, споменава руския „мафиот“ Майкъл Чорни, и обяснява, че прането на пари, търговията с наркотици и фалшификатите са пречка за развитието на икономиката. Имената на български бизнесмени, компании и политически партии за изтрити и заменени с хиксове.
Нещо ново да научаваме от съдържанието на тази грама? Щеше да е по-интересно да видим имената зад хиксовете, но можем и да се досетим кои са. По това време главен секретар на МВР е сегашният премиер. Няколко американски посланика се смениха в София след Пърдю, а най-сериозните проблеми на България са си все същите.

Друга изнесена тайна е, че България е искала строги санкции срещу Русия по времето на грузинската война през лятото на 2008. И тук няма епохално разкритие, само малка изненада – това става по времето на Тройната коалиция, начело с премиер социалист, в момент когато правителството е обект на непрекъснати нападки, че прокарва про-руска политика и се превръща в Троянския кон на Русия в Европейския Съюз.

Що се отнася до ефекта върху международната дипломация – някой да е изненадан, че Вашингтон, пък и всички други, особено великите сили, държат под око съюзници и врагове?

По повод на “Уикилийкс”, Стефан Тафров, български дипломат от кариерата, бивш постоянен представител на България в ООН и в Съвета за сигурност, бивш постоянен делегат на България в ЮНЕСКО, бивш посланик в Италия, Великобритания и Франция, каза пред програма „Хоризонт“ следното:
“Моята оценка на това събитие като дипломат е негативна, разбира се, но тук важното е да се извлекат поуки. Аз нямам съмнение, че американската страна в скоро време изцяло ще преразгледа начина, по който обменят нейните мисии информация с държавния департамент, с другите агенции, тъй като очевидно става дума за много сериозно несъвършенство в защитата на информацията.

Всяка дипломатическа мисия, не само американска, събира и анализира информация, това е основна нейна функция. Не бива някой да очаква, че дипломатите са просто добре облечени госпожи и господа, които ходят по приеми и си живеят добре и се усмихват и дават любезни интервюто на медиите в страната, в която са акредитирани. Съвсем не е така. Дипломатите са хора с широко отворени очи, тяхно задължение, на добрите дипломати най-малкото, е да виждат какво реално се случва в страната, а не това, което им казват домакините, и да го анализират за своето правителство.”

Тъй като е огромен обемът на информацията, медиите публикуват документите тематично ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване