12/07/10 04:00
(http://e-vestnik.bg/)

Кой уреди пожарникарската дъщеря Калина с диплома менте (и с шеметна кариера)

Тя е лично протеже на Борисов, а той мига невинен като пеленаче

Калина Илиева и Бойко Борисов. Снимка: Агенция “Кросс” и сайт на ГЕРБ

Бащата на злополучната шефка на фонд “Земеделие” Калина - Иван Илиев, дългогодишен служител на столичната пожарна, подал оставка. Срам – дъщеря му представила фалшива диплома. Пожарникарската връзка обяснява шеметната й кариера. Каквито и приказки да е изприказвал премиерът Борисов защо е назначена Калина за шеф на фонд “Земеделие”, причините са ясни. Просто е назначил щерката на стар колега. И сега той от срам подава оставка.
А по-рано при назначението й Борисов обясняваше, че причината да назначи Калина била, че  е “от най-близките хора, които работеха в тези екипи на ОЛАФ” и от тази служба имало много добро отношение към нея. Пред в. “Капитал” обаче от ОЛАФ казват, че назначението й е изцяло избор на българското правителство, а те нямат нищо общо.

С избора на Борисов пожарникарската щерка, учила-недоучила, управляваше фонд с 1 млрд. лева. и към 1500 души работещи към него.
С успешната си работа Калинка е блокирала проекти за над 200 млн. евро. Пратила над 400 сигнала до ОЛАФ, не се знае още колко до прокуратурата и ДАНС, в които хвърля съмнения за далавери върху едва ли не всички големи и малки производители в България. Много от тях поради това не са получили кредити, не са тръгнали проекти, други са фалирали и сега искат съд. Пращала е сигнали и за министъра на земеделието – нейния шеф, както писа “24 часа”. А министърът коментира, че с това си обяснява някои неща.

Какво да очаква човек от милиционерско правителство? Недоучило протеже на премиера изпълнява заръките му да извади далавери на предишните и дори да слухти и да топи министъра (това Борисов го е научил в школата на Тодор Живков).
Всички си спомняме как през първата половин година на правителството на Борисов, той искаше на всяка цена да извади сензационни далавери на предишните. То не че няма, ама всеки министър докладваше разни фантастики, които останаха недоказани. Външната министърка Желева дори оттегли двама посланици, което беше безпрецедентно. (А бившият зам.-министър Делян Пеевски, когото дори предишният премиер уволни и после върна под натиска на Доган, сега е първа дружка на Борисов чрез своите вестници и никой не го закача).

Очевидно Калина Илиева е изпълнявала заръки. Но ефектът при нея е пагубен – да блокираш толкова проекти, да спреш толкова инвестиции, особено в момент на криза, е съсипващо за икономиката. Веднъж в e-vestnik писахме за милиционерския ефект в икономиката, който се получава от акциите на Цветанов (виж тук). Той е факт, случаят с Калинка е потвърждение. Не само в земеделието, ами във всички министерства и служби, месеци наред никой шеф не смее да подпише и да придвижи какъвто и да е проект.

Но, любопитно е, как се е сдобила с фалшива диплома Калинка? Тя вече е работила на дребна длъжност в министерство на земеделието, оттам кацва направо като шеф на фонда. Помага на екипите на ОЛАФ – знае немски. Много добре разбира с какво се занимават от ОЛАФ – да разкриват фалшификации, измами. А на нея в един момент и била нужна диплома. Сама ли се е осмелила да я фалшифицира? При положение, че знае какво става в тоя фонд? И при положение, че трябва документ от министерство на образованието, въз основа на нейната диплома? Очевидно има фалшив подпис, върху оригинална бланка или сертификат от Германия. Кой как е уредил това, кой й е дал смелост - това едва ли е самостоятелна инициатива и изпълнение.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване