12/09/10 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Какво си говориха министър Трайков и физикът Котев и какво остана скрито?

Бившият служител на АЕЦ продължава да се бори чрез своя блог

Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

Както е известно физикът Георги Котев, който избяга на Запад след 17 години работа в АЕЦ „Козлодуй”, неотдавна се върна в България по покана на министър Трайков и се срещна с него. След срещата, на която той е обяснил подробно със 150 страници документи какви шашми с горивото в „Козлодуй” се извършват, министърът запази мълчание.

През септември министърът е бил на посещение в САЩ и при среща с българи в Чикаго, колеги на Котев, които били дългогодишни емигранти в Америка, са му задали въпроси защо не обръща внимание на такива явни манипулации с горивото и проверките. Вероятно това е бил поводът Трайков да реши да приеме Котев.

На срещата министър Трайков предложил Котев да му даде списък със стъпки, чрез които да се даде еднозначен отговор има или няма спекулации с горивото в „Козлодуй”. На срещата са присъствали журналистът Иво Инджев, който написа за това в своя блог (виж тук). Вторият журналист на срещата е бил Стойко Стоянов, тогава редактор в сайта frognews.bg, а сега главен редактор на новия седмичник „Торнадо”.

След срещата Котев е представил исканите от министъра стъпки, с които да се докаже проблемът с горивото, но вече 6 седмици той не му отговаря. Затова Котев направи този понеделник пресконференция, която на свой ред беше премълчана от големите медиите.

Какво се опитват да скрият и медии, и правителство? Котев досега беше опровергаван от ядреното лоби с това, че имало проверки и те показали, че всичко с горивото е наред. Всички проверки са правени при предишното правителство, организирани от шефовете в ядрената енергетика, които Котев обвинява.

Каква е същността на манипулацията? Според проучванията на Котев от официални източници - МААЕ, френския концерн „Арева” и доклад на „Грийнпийс” става ясно, че от 15 години отработено ядрено гориво от централите в Франция, Германия, Холандия, Швеция, Белгия, Великобритания, Испания и Швейцария се изнася за Русия. Само под 10% от него се връща обратно като рециклирано гориво за повторна употреба. Останалите над 90% остават в Русия. Това според Котев обяснява слабата заинтересованост и на Запад какви експерименти с ядреното гориво си прави Русия.
Като физик в централата в Козлодуй Котев установи несъответствия между параметрите на горивото, дадени от производителя и реалните му параметри при изгарянето. Така той разкрива, че това гориво е друго, вероятно рециклирано, което носи и риск, защото поведението му е непредвидимо. Тоест - в българската АЕЦ се използва експериментално гориво, което се прави съвсем тайно и руският производител не плаща за това.

„Аз не казвам, че като у нас се използва рециклирано гориво, то е по-лошо. Запасите от уран по света свършват. Лошото е, че то се използва у нас като експеримент, и вместо да ни плащат, ние плащаме цена като за досегашното гориво, а това е по-евтино. Руснаците печелят по три начина. На Русия се плаща да приеме отработеното ядрено гориво от Европа. Второ - рециклираното ядрено гориво е по-евтино от свежото - природния уран. Вместо да ни плащат руснаците за експериментална експлоатация с това гориво, ние им плащаме като за нормално гориво. Загубите за България за последните 6 години по тази схема наближават 2 млрд. лева. Българска фирма е вкарана по трасето да получава процент, който се разпределя между българските участници в схемата”, обяснява Котев.

Фирмата е „Атомхим инженеринг” - наета от производителя „ТВЕЛ” като консултант по доставките на свежо ядрено гориво. Тази консултантска дейност започва през 2004 г. и се случва за пръв път от построяването ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване