12/09/10 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

Лю Сяобо - арестуваният нобелист

Лю Сяобо. Снимка: от тв екрана

На 10 декември в Осло връчването на нобеловата награда за мир за 2010 година се провежда в отсъствието на самия лауреат и на който и да било от неговите близки. Лю Сяобо излежава присъда от 11 години в китайски затвор за “противодържавна дейност”, а властите забраниха на близките му да напускат пределите на страната. Според Пекин награждаването на дисидент “е равносилно на подкрепа за престъпността“.

Най-изявеният китайски дисидент Лю Сяобо е “трън в очите” на правителството от 1989 г., когато се включва в гладната стачка на протестиращите студенти дни преди армията да смаже продемократичното движение на площад “Тянанмън”. През октомври тази година 54-годишният Лю, който на Коледа 2009 г. бе осъден на 11 години затвор заради борбата си за политически свободи, бе удостоен с Нобелова награда за мир.

Суровата присъда по обвинение в подривна дейност бе заклеймена от правозащитни организации, от Вашингтон и множество европейски правителства. Китай нарече наградата “безсрамие”, заяви, че тя не трябва да се дава на човек, когото властите смятат за престъпник, и упражни дипломатически натиск върху някои страни да не присъстват на утрешната церемония в Осло за връчване на наградата.

Лю бе сред най-яростните критици на еднопартийното управление в Китай, а публичните му изказвания често вбесяваха властите, които настойчиво твърдят, че Китай е правова държава, зачитаща основните човешки права. “Използването на закона в защита на правата може да има единствено ограничено въздействие, ако съдебната система не е независима”, каза Лю за Ройтерс през 2006 г., когато бе под домашен арест, в типичния си стил, вбесяващ правителството.

Лю участва в изготвянето на петицията “Харта 08″, призоваваща за дълбоки политически промени и изработена по подобие на “Харта 77″, която подейства като призив за сбор за правозащитното движение в комунистическа Чехословакия през 1977 г. Лю бе предложен за Нобеловата награда от американския клон на международния ПЕН-клуб и от Вацлав Хавел - драматург дисидент и видна фигура на движението “Харта 77″, който след падането на комунизма стана президент на Чехословакия.

Съпругата на Лю Сяобо, Лю Ся, заяви за Ройтерс, че мъжът й иска да посвети приза на хората, убити при кървавите репресии на пл. “Тянанмън” през 1989 г. “Той каза, че наградата би трябвало да се даде на всички жертви от 4 юни”, отбеляза Лю Ся. Тя получи разрешение да посети съпруга си в затвора след новината за присъждането на наградата. “Мъжът ми се натъжи, разстрои се и дори се разплака. Беше му трудно да приеме новината”, каза тя за реакцията му при вестта, че е спечелил Нобеловата награда.

Оттогава Лю Ся и много китайски активисти са под домашен арест или не им се дава възможност да напуснат страната преди церемонията за наградата. Лю стоеше спокойно в съдебната зала в Пекин миналата година, когато съдията го призна за виновен в “подстрекаване към подривна дейност срещу държавната власт”, за ролята му в петицията и за публикувани в интернет есета, критикуващи управляващата Комунистическа партия. Не му бе разрешено да отговори на присъдата в съда.

Случващото се с Лю предизвика възмущението на западните правителства и на правозащитниците в Китай и по света. “Той казва каквото мисли”, отбеляза през Ройтерс Пу Чжъцян, приятел на Лю и известен адвокат в областта на човешките права, в деня, когато бе обявен лауреата на Нобеловата награда за мир. “Не мисля, че присъждането на Нобелова награда на Сяобо или която и да било друга китайска личност ще се отрази особено върху състоянието на човешките права в Китай. Това обаче ще насърчи много хора да се борят за тези ценности с всички сили”, добави Пу. Лю не попада за първи път в затвора. Бившият преподавател по литература е ...

Публикувана на 12/09/10 22:37 http://e-vestnik.bg/10584/lyu-syaobo-arestuvaniyat-nobelist/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване